UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ПР раді, що президент Польщі з розумінням поставився до можливої "паузи" у євроінтеграції України

Проєвропейський курс має стратегічне значення для України, і розуміння цього європейськими політиками допоможе нашій державі швидше інтегруватися в європейське співтовариство, вважає народний депутат від ПР Володимир Олійник.

Європейська інтеграція залишається для України стратегічним вибором, але цей вибір не можна робити будь-якою ціною. Таку думку висловив депутат фракції Партії регіонів Володимир Олійник, повідомляє прес-служба Партії регіонів у суботу, 16 листопада.

Про це він заявив, коментуючи слова президента Польщі Броніслава Коморовського про можливість виконання Україною частині вимог Євросоюзу у процесі ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС.

"Ми впевнені, що альтернативи європейській інтеграції не існує. Однак ми не можемо не звертати уваги на негативні наслідки для економіки України, до яких призведе початок роботи зони вільної торгівлі з ЄС. По суті, це означатиме різке скорочення доходів митниці, а на тлі закриття кордонів з Росією негативний ефект цього рішення буде тільки зростати. Я радий, що президент Коморовський позитивно оцінив можливість "паузи" в європейській інтеграції, коли для цього з'являться більш сприятливі економічні передумови", - зазначив Олійник.

- Польський президент готовий залишити частину вимог до України на етап ратифікації асоціації

На його думку, в цій ситуації Україна повинна виходити виключно з національних інтересів. "І тому ми не можемо допустити різкого скорочення доходів бюджету. Нам потрібне розуміння, з яких джерел ми можемо розраховувати на компенсації втрат від відкриття ринку для європейських товарів і скорочення торговельно-економічних відносин з Росією. Без цього рішення про "паузу" в європейській інтеграції виглядає як неминуче. Тому ми покладаємо надію на мудрість і відповідальність європейських політиків, які з розумінням поставляться до нашої позиції. Іншого вибору ми поки не маємо. Європейська інтеграція залишається для нас стратегічним вибором. Але цей вибір ми не можемо зробити будь-яку ціну", - зазначив В.олійник.

При цьому він підкреслив, що євроінтеграційний курс для України має стратегічне значення. "Євроінтеграція для нашої країни - це не короткочасна кон'юнктура. Це шлях, на основі якого наша країна буде впроваджувати сучасні європейські стандарти, досягати конкурентоспроможності економіки, верховенства права і, як наслідок, підвищення якості життя громадян", - зазначив В.олійник.

Як повідомили днями польські ЗМІ, президент Польщі Броніслав Коморовський вважає, що лідери Європейського Союзу повинні розглянути можливість відстрочки виконання Україною частині умов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

"ЄС повинен працювати в напрямку виконання умов України, але повинен бути готовий до того, що частина з них може бути виконана тільки на наступному етапі, у процесі ратифікації Угоди", - сказав президент в ефірі телеканалу TVN24. !zn

Читайте також:

Прем'єр Польщі закликав використовувати найменший шанс на асоціацію ЄС-Україна

Україна чекає від ЄС конкретної допомоги для підписання угоди про асоціацію

ЄС чекає, щоб Україна показала, що їй можна довіряти

Президент Польщі закликав Європу зрозуміти, наскільки стратегічно важлива Україна