UA / RU
Підтримати ZN.ua

У поліції склали топ порушень на місцевих виборах

Гречкосійство давно і міцно закріпилося як частина української виборчої традиції.

Кампанія з підготовки до місцевих виборів в Україні, які мають відбутися 25 жовтня, відрізняється великою кількістю маніпуляцій і правопорушень, повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко.

«Усі читають новини, бачать повідомлення поліції і розуміють, що ці вибори в принципі «проблемні». Правопорушень, маніпуляцій і спекуляцій дуже багато», - зазначив він у бліц-інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Серед найбільш поширених порушень: підкуп виборців (також відомий як «гречкосейство»), перешкоджання здійсненню виборчого права і масова зміна місця проживання.

«Потрібно розуміти, що «найбрудніша гра» йде у великих містах і об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) - там, де сфери впливу сильні, там і могутніше кандидати борються за голоси виборців. Не завжди чесним шляхом, але поліція насторожі - припиняємо і документуємо відразу такі моменти », - додав він.

На сьогодні поліція зафіксувала понад 6,5 тисячі заяв про порушення виборчого процесу, складено 1,5 тисячі адміністративних протоколів, а слідчі відкрили 508 кримінальних проваджень.

Поліція готова забезпечити правопорядок на місцевих виборах - до охорони понад 30 тисяч територіальних виборчих комісій (ТВК) та виборчих дільниць (ДВК) залучать майже весь особовий склад Нацполіціі, кінологів, вибухотехніків і курсантів вищих навчальних закладів системи МВС.

За словами Клименка, півтори тисячі ТВК вже взяті під охорону, триває формування спеціальних загонів кінологів і вибухотехніків - у поліції не виключають дзвінків «мінерів» 25 жовтня.

Читайте також: Двоє молодиків напали на агітаційний намет у Києві, а при затриманні застосували газ - поліція

Нагадаємо, від початку виборчої кампанії 5 вересня правоохоронці зареєстрували 6185 заяв і повідомлень, пов'язаних з виборчим процесом. Після їх розгляду поліцейські склали 1436 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень і почали 475 кримінальних проваджень.

21 жовтня Міністерство внутрішніх справ почало працювати в посиленому режимі - під охорону взяли 1340 територіальних виборчих комісій із залученням 2729 поліцейських. 22 жовтня правоохоронці повинні взяти під охорону дільничні виборчі комісії.

З 12 жовтня поліція перейшла на посилений режим роботи. Планувалося залучити понад 75 тисяч поліцейських, з яких на охорону виборчих бюлетенів - 47 тисяч. Крім того, до охорони громадського порядку та реагування на можливі порушення на виборах повинні залучити авіацію системи МВС.

Для охорони порядку на вибори 25 жовтня залучать Національну гвардію України.