UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ПАРЄ кажуть, що Росія відмовляється звільнити Савченко

Доповідач ПАРЄ по Росії заявив, що голова Держдуми РФ йому дав зрозуміти про відсутність шансів на звільнення Савченко до початку сесії ПАРЄ

Українська льотчиця Надія Савченко, яка перебуває під арештом у Росії, не буде звільнена до початку 26 січня у Страсбурзі сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Такий висновок зробив доповідач Асамблеї з Росії Андреас Гросс, який провів 23 січня переговори в Москві з головою Державної Думи Росії Сергієм Наришкіним.

"Після розмови з паном Наришкіним мені стало зрозуміло, що на звільнення Надії Савченко немає шансів, поки розслідування не встановить, винна вона чи ні", - розповів Гросс російської редакції Голосу Америки.

Він розповів, що "Наришкін дійсно думає, що є ознаки того, що вона брала участь у вбивстві двох журналістів, і тому вона не може бути звільнена до того, як розслідування прийде до ясних результатів".

"З цього я роблю висновок, що звільнення пані Савченко до сесії ПАРЄ в січні неможливо. Наша розмова була конструктивною, але у мене немає оптимізму щодо того, що Росії на майбутній сесії повернуть її повноваження в Асамблеї. Пан Наришкін заявив мені, що ті, хто проголосував у квітні 2014 року за позбавлення делегації Росії частини повноважень, повинні враховувати те, що Росія може вважати для себе непродуктивним членство у Раді Європи за такої дискримінації", - додав він.

Читайте також: Президент ПАРЄ закликала звільнити Савченко

Раніше президент ПАРЄ Анн Брассер звернулася до спікера Держдуми Сергію Наришкіну з проханням допомогти якнайшвидшому звільненню Савченко.

Надія Савченко, яка потрапила в полон до проросійським сепаратистам на сході України в червні 2014 року і пізніше опинилася на території Росії, була оголошена російськими слідчими співучасницею вбивства російських журналістів. Багато експертів і адвокати Надії Савченко вважають, що звинувачення сфабриковано, а сама військовослужбовець армії України була доставлена в Росію незаконно.

В результаті виборів у Верховну Раду України Надія Савченко в листопаді 2014 року стала депутатом парламенту від фракції "Батьківщина" і була включена в делегацію України в ПАРЄ.