UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ПАРЄ допускають виключення України з Ради Європи

Якщо Україну виключать з Ради Європи, українці не зможуть звертатися до Європейського суду з прав людини.

Співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Маріетта де Пурбе-Лундін і Майліс Репс допускають можливість припинення членства України у Раді Європи через застосування владою насильства щодо протестувальників у Києві

"Ми завжди дуже обережно ставилися до таких слів, як "санкції" або "припинення членства" (в Раді Європи)... Але, звичайно, така ймовірність (виключення України з Ради Європи) є", - сказала Репс.

Також вона зазначила, що ПАРЄ вважає недостойною поведінку української влади щодо протестувальників. "Рада Європи стоїть на принципах демократії та верховенства права і прав людини, і зрозуміло, що після стрілянини, яка сталася добу тому, ми повинні вирішити, чи поділяє Україна дійсно ці цінності і чи може бути членом Ради Європи", - заявила вона.

Маріетта де Пурбе-Лундін вважає малоймовірним рішення про виключення України з Ради Європи, оскільки на її думку, це може суттєво зашкодити простим українським громадянам.

Вона підкреслила, що в разі виключення українці будуть позбавлені можливості звертатися до Європейського суду з прав людини. При цьому вона допустила, що в якості санкцій проти України її представники у ПАРЄ можуть бути позбавлені права голосу, а також може бути звільнений представник України з посади віце-голови Асамблеї.

Окрім того, співдоповідачі моніторингового комітету повідомили про свої особисті враження від перебування в Києві у момент найбільшої ескалації насильства 18-20 лютого.

Зокрема Репс і Пурбе-Лундін повідомили, що під час тригодинного очікування зустрічі з президентом Януковичем в його Адміністрації, особисто спостерігали, як правоохоронці озброюються бойовою зброєю і бойовими гранатами.

Окрім того, вони відзначили, що захоплені мужністю волонтерів та журналістів, які, незважаючи на небезпеку, виконували свої професійні обов'язки у "гарячих точках" у центрі Києва.

Співдоповідачки моніторингового комітету мають намір надати звіт про свою місію в Україні у комітет наступного тижня.

Зазначимо, Співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Маріетта де Пурбе-Лундін і Майліс Репс виступають за розслідування у Верховній Раді обставин загибелі людей під час зіткнень протестувальників з правоохоронцями 18 лютого з залученням міжнародних експертів.

Нагадаємо, 30-го січня ПАРЄ прийняла резолюцію щодо України, яка, зокрема, зберігає можливість позбавлення Києва права голосу на сесії у квітні. У документі також міститься пункт про тиск Росії на Україну. !zn