UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Парижі пройшла хода «Безсмертний полк»: французьке МЗС проігнорувало ноту українського — посол

Українців не пустили на площу Республіки для проведення акції протесту.

У понеділок, 8 травня, у центрі Парижа відбулася традиційна для росіян акція «Безсмертний полк». Українське МЗС намагалося цьому завадити, але французька сторона проігнорувала це. Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко.

«На жаль, ми не отримали реакції на нашу ноту від 5 травня щодо неприпустимості проведення у Парижі зрежисованої російським посольством пропагандистської акції», – написав Вадим Омельченко у своєму Twitter.

Виявляється, ще 5 травня українське посольство надіслало французькій стороні ноту з проханням не дозволяти марш «Безсмертний полк» у Парижі та інших містах.

«Це не про пам’ять, а про пропаганду війни. Рашизм не пройде!», – написали тоді у Twitter-акаунті українського посольства.

Читайте також: Росіяни знайшли безпечне місце для проведення ходи «Безсмертний полк» – це буде Пекін

Виявляється, пропагандистська акція таки вчора відбулась. Якщо вірити різним російським ЗМІ, там було майже 200 людей. Також російські пропагандисти пишуть, що «паризька поліція очистила від провокаторів площу Республіки».

Насправді йдеться про представників української громади, які зібралися висловити свій мирний протест проти цієї акції. Як повідомив Вадим Омельченко, французькі правоохоронці не допустили українців на площу Республіки.

«На жаль, російська пропаганда  спробувала перетворити день пам’яті жертв Другої світової війни у шабаш рашизму. Це різко контрастує з позицією Франції та солідарністю французького народу. Чекаємо на пояснення від французької сторони», – написав про це Вадим Омельченко.

Нагадаємо, Вищий адміністративний суд Берліна остаточно заборонив використовувати російські прапори поблизу меморіалів у Трептові, Тіргартені та Шенхольцер-Гайде упродовж 8 і 9 травня після того, як суд нижчої інстанції днем раніше дозволив їх демонстрацію біля одного з місць на День перемоги.