UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАЗК заявили про тиск Держбюро розслідувань через кейси Бабікова та Соколова

Колишній адвокат Януковича очолює управління, що займається розслідуванням справ Майдану.

Голова НАЗК Олександр Новіков заявив про тиск керівництва Державного бюро розслідувань на Національне агентство з питань запобігання корупції. За словами Новікова, ДБР хоче завадити вирішити конфлікт інтересів у заступників очільника бюро Олександра Бабікова та Олександра Соколова.

Бюро викликало Новікова на допит, після повернення голова агентства дав брифінг. Офіційна причина – розслідування справи про зловживання екскерівництва НАЗК на понад 9 млн грн при оренді обладнання для Реєстру декларацій. Сам він пов’язує виклик зі зверненням голови парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.

У листі до НАЗК Монастирський зазначив, що Бабіков, який представляв у суді інтереси Віктора Януковича, працює в умовах потенційного конфлікту інтересів, очолюючи управління з розслідувань справ Майдану.

«Конфлікт інтересів у заступника директора ДБР Бабікова буде постійним. Єдиним заходом (для повного його вирішення) у цьому випадку може бути лише звільнення з посади», - наголосив Олександр Новіков.

Щодо Олександра Соколова, то йому НАЗК внесло припис щодо ненадання працівниками бюро інформації про конфлікт інтересів у нього та його заступника. В агентстві вважають, що Соколов, всупереч вимогам закону, нарахував собі премію та інші виплати.

«Ми пов’язуємо ці виклики, які відбулися, з тим, що Національне агентство здійснює безпосередньо свою роботу, а ДБР – фактично перешкоджає здійсненню цих функцій», - додав Новіков.

Читайте також: До реєстру корупціонерів внесли більше двох тисяч осіб

Зазначимо, за півроку в ЗеКоманді значно поменшало людей, які за професійними якостями можуть ефективно керувати органами публічної влади, включно з органами кримінальної юстиції.

Професіоналів заміняють на посадах абсолютно контрольовані з Банкової «флюгери», які не мають інституційних спроможностей керувати органами досудового розслідування і прокуратурою. Це конвертується у відсутність результатів роботи в фарватері вимог закону, а значить, стане ще одним плацдармом для зниження електоральної підтримки Зеленського.

Нагадаємо, що паралельно Зеленський своєю кадровою політикою сприяє деградації правоохоронних органів і успадковує родове прокляття президентів України, застосовуючи їх вибіркове використання. Докладніше про річну практику та підхід до кадрового питання у правоохоронних та антикорупційних відомствах читайте в статті Олександра Лємєнова «Правоохоронці голого ЗеКороля» для ZN.UA.