UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАТО відповіли на критику про недостатню допомогу Україні

Там пояснили, що забезпечують нашу державу насамперед нелетальною допомогою, в тому числі засобами захисту, а також з 2014 року проводять навчання наших військових. 

У НАТО не погоджуються з тим, що Альянс мало допомагає Україні протистояти агресії Росії, зазначаючи, що роль організації слід розглядати в сукупності з усім, чим допомагають партнери. Таку думку висловив заступник генсека Мірча Джоане під час інтерв'ю виданню "Європейська правда"

"У нас у НАТО є згода про "розподіл ролей". Альянс як такий надає Україні нелетальну допомогу, а держави-члени – летальну зброю. Зрештою, що важливіше для вас самих: цей розподіл, чи вам цікавий кінцевий результат, тобто надана Україні допомога? Тому я раджу друзям у Києві сприймати нашу допомогу в цілому", - зазначив Джоане.

Під нелетальною допомогою мається на увазі паливо, засоби хімічного, біологічного та ядерного захисту, підтримка в кіберпросторі, боротьба з дезінформацією, підтримка стійкості України, а також навчання для українських військових, що відбувалися після 2014 року, пояснив представник НАТО. 

"Звичайно, ми всі аплодуємо та неймовірно захоплюємося сміливістю ваших солдатів. Але один з компонентів їхнього успіху на полі бою – це те, що їх навчили веденню бою за стандартами НАТО! Це робив і Альянс як організація, і окремі союзники – канадці, британці, американці, поляки, румуни тощо. Нинішня настільки успішна діяльність ЗСУ – це комбінація героїзму та винахідливості. Ми справді бачимо багато класних військових рішень з їхнього боку. Але це – як раз ті рішення, які відповідають натівському стилю, які стали можливі завдяки тим підходам до командування, яким ми вас вчили. І це допомагає Україні!" - зазначив заступник генсека.

Джоане також розповів, що наша країна може розраховувати на поступовий перехід на зброю натівського зразка. В Альянсі розуміють, що радянські зразки озброєння у ЗСУ закінчуються, тому готові допомогти й з цим. 

Представник НАТО пояснив, що союзники зумисно розподілили ролі так, аби зустрічі "формату Рамштайн" для підтримки України зброєю координувалися не через Альянс.

"Коли ми узгодили такий розподіл задач – Альянс працює з нелетальними засобами, а союзники надають Україні військову підтримку – це рішення було навмисне. НАТО – це організація, на якій зав’язані ризики, і ми маємо найретельніше уникати ескалації та можливості війни між Росією та НАТО, яка не піде на користь нікому. За всієї поваги до України, але наше завдання номер один – це захист мільярда людей, що живуть на просторі НАТО. Але я нагадаю, що нещодавня зустріч контактної групи з підтримки України, тобто "у форматі Рамштайн", проходила тут, у штаб-квартирі НАТО, перед міністерським засіданням Альянсу", - зауважив він. 

Джоане пояснив, що це є позитивом й тому, що слугує швидкому прийняттю рішень щодо допомоги України. 

"Що для вас важливіше – отримати від нас те, що треба? Чи важливо, хто з нас що робить? Я думаю, що головне – отримати швидку та ефективну підтримку у війні України проти Росії", - підсумував він.

Читайте також: Reuters: НАТО обіцяє допомогу Балтії та Україні, закликає Туреччину впустити до блоку країни Скандинавії

Нагадаємо, заступник керівника ОП Ігор Жовква повідомив, що українська влада поки не робитиме кроків щодо вступу до НАТО через позицію окремих країн-членів. При цьому він розповів про очікування Києва щодо того, що на саміті Альянсу підтримають необхідність посилення військової співпраці з нашою державою.

НАТО проведе саміт у Мадриді 28-30 червня, практично відразу після закінчення саміту "Великої сімки" у Німеччині.