UA / RU
Підтримати ZN.ua

У "Народному фронті" підтвердили конфлікт між Порошенком та Аваковим

Президент і голова МВС конкурують за вплив на силові відомства. У БПП наявність конфлікту заперечують.

Конфлікт між президентом України Петром Порошенком і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим існує з моменту перемоги Порошенка на президентських виборах у 2014 році, стверджує член парламентської фракції "Народного фронту", радник голови МВС Антон Геращенко.

"Так, конфлікт існує з першого ж дня обрання президентом України Петра Порошенка", - заявив Геращенко в ефірі телеканалу ICTV у понеділок ввечері, 2 жовтня.

Спочатку радник Авакова намагався пояснити суть конфлікту розходженням у підходах "до питань забезпечення безпеки та проведення кримінальних розслідувань", але потім підтвердив, йдеться, в першу чергу, про суперництво за вплив на силові відомства.

"Президент хотів сконцентрувати всю владу над правоохоронними органами в своїх руках. "Народний фронт" і я особисто, і Арсен Аваков вважаємо, що це дуже небезпечний прецедент", - зазначив Геращенко.

В якості негативного прикладу контролю президента над усіма правоохоронними органами і воєнізованими формуваннями депутат навів систему влади, встановлену Віктором Януковичем.

У той же час, глава парламентської фракції "Блоку Петра Порошенко" Артур Герасимов запевнив, що конфлікту між президентом і главою МВС немає.

Читайте також: Київський адмінсуд відхилив позов по справі "рюкзаків Авакова"

Нагадаємо, соратники президента Петра Порошенка поклали на голову МВС Арсена Авакова провину за прорив кордону колишнім президентом Грузії і екс-головою Одеської ОДА, лідером партії "Рух нових сил" Михеїлом Саакашвілі.

Крім того, як повідомляла "Українська правда", протистояння між президентом і міністром внутрішніх справ пояснюються просто - за три роки Аваков став чи не єдиною противагою Порошенку. У міністра внутрішніх справ є свої силовики, політичні союзники і вплив. Збереження за Аваковим посади глави МВС було однією з ключових вимог Арсенія Яценюка, який погодився на вимогу Порошенко піти у відставку з посади прем'єр-міністра.

Вибухи на складі боєприпасів у Калинівці "Народний фронт" спробував використовувати для послаблення позицій президента і його політсили.

Вимогу відставки лояльного президентові начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка озвучив радник глави МВС Антон Геращенко, а секретар РНБО Олександр Турчинов поклав на Муженка відповідальність за інцидент у Калинівці.

У БПП, у свою чергу, закликали партнерів по коаліції не використовувати ситуацію в Калинівці для дестабілізації політичної обстановки в країні в умовах війни, щоб збільшити політичну вагу і досягти перерозподілу посад.