UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС заперечують підготовку офіційного візиту Єрмака до Вашингтона

Тим самим українські дипломати підтвердили інформацію ZN.UA про підготовку приватного візиті «з чорного ходу».

Міністерство закордонних справ і посольство України у Вашингтоні не готували офіційний візит голови Офісу президента України Андрія Єрмака у США, повідомив в коментарі «Інтерфакс-Україна» речник українського МЗС Олег Ніколенко.

«У разі, якщо б керівник Офісу президента України планував офіційний візит до США або іншої країни світу, його організація і підготовка відбувалися б виключно офіційними дипломатичними каналами», - зазначив Ніколенко.

У дипвідомстві не виключають саму можливість поїздки Єрмака, але наголошують, що в цьому випадку питання її підготовки «лежить в площині ініціативи приватних осіб».

Згідно з українським законодавством, зовнішні відносини здійснюються через Міністерство закордонних справ. Зокрема, у відносинах зі США організація офіційних візитів українських та американських чиновників відбувається тільки по дипломатичних каналах.

«У зв'язку з цим інформуємо, що Офіс президента не озвучував жодних ініціатив з підготовки візиту керівника ОП Андрія Єрмака до США, а також, за наявною у МЗС інформацією, не уповноважував сторонніх осіб на організацію такого візиту. Відповідно, МЗС і посольство України у Вашингтоні не здійснювали підготовку такого візиту», - уточнив Ніколенко.

Реакція МЗС стала відповіддю на матеріал ZN.UA про підготовку лобістами Єрмака його поїздки до Сполучених Штатів 16-20 травня. У розпорядженні редакції є лист американським конгресменам і сенаторам, в якому Андрій Єрмак представлений фактично «віце-президентом» України.

Читайте також: «Другий після Зеленського»: «Схеми» розповіли, як зірвалася поїздка Єрмака до США

Голова Офісу президента за два роки перебування у владі так і не зрозумів основних принципів функціонування дипломатичного механізму. Спроба «увійти через задні двері» могла спрацювати за Трампа, але зараз у Вашингтоні до влади прийшла команда, що віддає перевагу «класичній» дипломатії, а не закулісному «вирішенню питань».

Але Єрмак вирішив організувати свою поїздку до Сполучених Штатів по-старому. Українське посольство і МЗС у підготовці візиту задіяні не були, а одним з організаторів зустрічей мав виступати американський бізнесмен українського походження Ігор Пастернак - знайомий віцепрем'єр-міністра з питань реінтеграції ТОТ Олексія Резнікова, який повинен був супроводжувати Єрмака.

Колеги з «Радіо Свобода», які проводили паралельне розслідування щодо планованого візиту високопоставлених українських чиновників до Сполучених Штатів, додзвонилися до фігурантів цієї історії і взяли у них коментарі.

Щирість їхніх відповідей викликає у розслідувачів сумніви: з усіх трьох лише Ігор Пастернак підтвердив, що дійсно займався організацією зустрічей, але «не впевнений» у тому, що візит Єрмака і Резнікова взагалі відбудеться.

Попри сьогоднішню невдачу, у Єрмака все ж є шанс відправитися з візитом до Сполучених Штатів. За інформацією ZN.UA, на рівні в.о. помічника держсекретаря з питань Європи і Євразії Філіпа Рікера і його зама Джорджа Кента обговорюється можливість поїздки глави ОП у США. Однак організованою вже за офіційними каналами - через МЗС і посольство України у Вашингтоні.

Докладніше про те, яку мету переслідував Андрій Єрмак, збираючись у поїздку до Вашингтона, читайте в статті Володимира Кравченка « Як Єрмак не потрапив до Капітолія через «чорний хід»» у ZN.UA.