UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС прокоментували рішення Нігеру розірвати дипломатичні відносини з Україною

Міністерство відкидає звинувачення нігерійського уряду.

Україна взяла до уваги рішення Нігеру про розрив дипломатичних відносин, проте звинувачення у бік Києва, наведені у заяві представника нігерійського уряду, не витримують жодної критики та не відповідають дійсності. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України. 

У МЗС відкинули звинувачення Нігеру у нібито підтримці Києвом "міжнародного тероризму". Там зазначили, що подібний крок нігерійської влади є "жестом" на підтримку РФ, яка вже понад два роки веде повномасштабну агресію проти України та дестабілізує політичну ситуацію по всьому світу, включно з Африкою.

Читайте також: США вивели війська з ключової авіабази у Нігері

"Прикро, що влада Нігеру прийняла рішення про розірвання дипломатичних відносин з Україною, не провівши жодних розслідувань інциденту в Малі та не надавши жодних доказів, які б стосувалися причин такого кроку", — заявили в МЗС.

Міністерство також заявило, що Україна збирається відбудовувати відносини з усіма державами Африки на засадах рівності та взаємної поваги до суверенітету та територіальної цілісності. 

Нагадаємо, 6 серпня Нігер ухвалив рішення про розрив дипломатичних відносин з Україною. У заяві нігерійського уряду йшлося про те, що вони звернулися до Ради Безпеки ООН “з метою ухвалення рішення щодо української агресії”, посилаючись на розгром повстанцями-туарегами у Малі російських найманців "ПВК Вагнера".

Раніше дипломатичні відносини з Україною розірвала хунта Малі. Там звинуватили Київ у "підтримці міжнародного тероризму", а також заявили про "неонацистську і лиходійську сутність української влади”. Українське МЗС назвало це рішення “недалекоглядним”.