UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС Польщі у зв'язку зі "справою Саакашвілі" викликали посла України

Польський євродепутат вважає, що влада не повинна була забороняти в'їзд Саакашвілі в Україну.

Посла України в Польщі викликали в польське Міністерство закордонних справ, щоб він дав пояснення по справі Саакашвілі", повідомив євродепутат Яцек Саріуш-Вольський.

В інтерв'ю польським ЗМІ євродепутат висловив думку про те, що українська влада не мала законних підстав для заборони в'їзду в Україну екс-голови Одеської ОДА, колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, пише "Радіо Свобода".

"Ми вважаємо, що це суперечило б всім європейським стандартам, які Україна зобов'язалася дотримуватися відповідно до договору про Асоціацію з ЄС", - зазначив польський політик.

Також Саріуш-Вольський назвав дії української влади нецивілізованими, у зв'язку з чим хоче підняти це питання на найближчому засіданні Європейського парламенту.

Нагадаємо, 26 липня в Державній міграційній службі України повідомили про те, що президент України Петро Порошенко підписав указ про позбавлення Міхеїла Саакашвілі громадянства. Приводом для рішення став той факт, що екс-президент Грузії не згадав в анкеті про те, що перебуває в розшуку на батьківщині.

Саакашвілі повідомив про наміри боротися за громадянство і повернутися в Україну на законних підставах. У суботу, 9 вересня, політик разом із сином виїхав з Польщі в Україну.

Відправлення поїзда "Перемишль-Львів-Київ", в якому знаходився Саакашвілі, з Польщі було заблоковано. Політик прийняв рішення пересісти на автобус і перетнути кордон у пункті пропуску "Шегині".

Близько 20:00 група підтримки Саакашвілі прорвала кордон прикордонників і провела його через кордон.