UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінкульті вважають, що санкції проти каналів Медведчука діятимуть і після розгляду їх позову

Співробітники телеканалів подали позов до Верховного Суду.

Заступник голови Мінкульту Тарас Шевченко заявив про те, що рішення Ради нацбезпеки і оборони про введення санкцій проти телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK та їх блокування може залишитися в силі після розгляду у Верховному Суді позовів, передає "Інтерфакс-Україна". Шевченко пояснив це тим, що рішення РНБО було обґрунтованим.

"Я переконаний, що державна позиція і рішення накласти санкції залишиться в силі і після судового розгляду. Позиція держави була обґрунтованою", - заявив Шевченко під час форуму "Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді".

Він зазначив, що оскарживши закриття, телеканали скористалися своїм законним правом на захист.

Читайте також: ЗМІ: Працівники каналів Медведчука хочуть створити новий ресурс

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, “112 Україна”.

Номінальним власником телеканалів є народний депутат Тарас Козак (“Опозиційна платформа-За життя”), фактичним – голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук. Усі три канали вважаються рупорами російської пропаганди в Україні і неодноразово перевірялись.

Як повідомляло ZN.UA, підставою для запровадження санкцій стало розслідування Служби безпеки. Встановлено, що пов'язаний з Медведчуком ТОВ “Торговий дом “Донской уголь” разом із бойовиками створили механізм, що дозволяє купувати видобуте в ОРЛО кам'яне вугілля і продавати енергогенеруючим компаніям у РФ. Податки сплачувалися до бюджету “ЛНР”, частину грошей спрямовували на фінансування діяльності телеканалів лідера ОПЗЖ.

Західні партнери України, зокрема ЄС та США, підтримали санкції. Не згодні з ними на підсанкційних телеканалах та в “Опозиційній платформі-За життя”. Останні – аж до погроз імпічментом президента Володимира Зеленського, хоча в умовах реалій українського законодавства зробити це майже нереально.