UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінінтеграції ініціюють стратегію створення "нового Донбасу" – Резников

Резников переконаний, що в разі успіху стратегії, її можна й треба буде поширювати на інші українські території, які зазнали втрат.

Мінінтеграції ініціювало розробку стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей для створення «нового Донбасу». Про це заявив віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резников у ході Години запитань до уряду в п'ятницю, 18 вересня. 

«Держава може запропонувати інвесторам – і українським, і іноземним – модель, яка стимулюватиме їх іти на Донеччину і Луганщину, розвивати там бізнес і дати  нове життя Донбасу», - сказав Резников.

За його словами, команда міністерства вже проводить обговорення головних положень цього документу у десяти містах.

«Ми вважаємо за необхідне визначити на вільній частині Донеччини та Луганщини зони й кластери пріоритетного розвитку. Що вони передбачатимуть? Набір податкових і митних преференцій, страхування військово-політичних ризиків, особливий порядок вирішення спорів на підставі міжнародно-комерційного арбітражу та багато чого іншого, своєрідний особливий статус. Тільки наш, український. А не той, про який мріють у Кремлі», - повідомив міністр.

Резников також зазначив, що паралельно держава має системно інвестувати в  інфраструктуру.

«Це система не тільки автодоріг, але й залізниця, наприклад. Особливо на Луганщині. І в напрямку Маріуполя. Це стосується водопостачання та інтеграції цих територій до української енергосистеми», - уточнив він.

За словами Резникова, завдяки запропонованому підходу, вільна частина Донбасу перетвориться на потужну точку зростання. І, у разі успіху, цей експеримент можна й треба буде поширювати на інші території, які зазнали втрат.

Читайте також: Резніков: "Включення до Конституції якогось особливого статусу не буде і це виключено"

Раніше Олексій Резников заявляв, що Україна працює над розробкою амбітної економічної стратегії для Донбасу. За його словами, дорожню карту стратегії Кабінету міністрів можуть представити вже в вересні.

Він зазначив, що вказаний процес має почати набирати обертів якомога швидше в контрольованих українською владою районах Донбасу. Після чого він може поширитися на окуповані території Луганської та Донецької областей після їх звільнення.

За словами Резникова, інвестори в сучасному світі працюють і в гарячих точках. Віцепрем'єр додав, що провів десятки бесід з іноземними дипломатами, представниками міжнародного бізнесу та українськими інвесторами, яких набагато більше турбує стан української системи правосуддя, ніж близькість до лінії фронту.