UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мін'юсті вважають, що люстрацію суддів депутати провалили

Петренко переконаний, що без повноцінного закону про люстрацію реформувати вітчизняні міліцію, суддівський корпус і прокуратуру, не вдасться.

Закон про повернення довіри до судової системи не працює, оскільки парламент прийняв "лайт-варіант" документа.

Таку думку висловив міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції, передає Укрінформ.

"У Мін'юсті, коли подавали законопроект у парламент, передбачали повну переатестацію судової системи, проте нардепи прийняли лайт-варіант документа", - сказав міністр.

Зрештою, уточнює Петренко, ні один з органів, які мали б перевіряти суддів, не працює. "Ні Вища рада юстиції, ні Вища кваліфікаційна комісія", - констатував глава Мін'юсту.

За його словами, виникла ситуація, "коли судді, які приймали рішення проти українців під час революції - все на своїх посадах".

Петренко переконаний, що без повноцінного закону про люстрацію реформувати вітчизняні міліцію, суддівський корпус і прокуратуру, не вдасться. "Це болюча процедура, але її необхідно пройти. Тим більше, зараз для цього є політична воля", - резюмував міністр.

Закон "Про відновлення довіри до судової системи України" вступив в силу в квітні нінешнего року.

Згідно з законом, тимчасова спеціальна комісія проводить перевірку суддів, щодо яких є сумніви, що вони приймали рішення у відповідності з законом. Перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування тимчасовою спеціальною комісією, порядок створення якої також визначено цим законом.

Зокрема, підлягають перевірці судді, які приймали рішення про обмеження прав громадян на проведення мітингів і зібрань у період з 21 листопада 2013 року до набрання законом чинності; про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою осіб, які визнані політв'язнями; а також рішень про адміністративні стягнення з учасників акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року до набрання законом чинності; рішень про позбавлення статусу народного депутата і т.д.

Встановлюються нові правила формування суддівських органів. Зокрема, на адміністративні посади судді обираються шляхом таємного голосування з числа суддів, які працюють в даному суді. Делегати на з'їзд суддів обираються конференціями суддів загальних, адміністративних і господарських судів у всіх областях України за принципом - один делегат від двадцяти суддів.

Рада суддів України обирають делегати з'їзду суддів. Новими членами Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також суддями Конституційного Суду України, які призначаються з'їздом суддів, можуть бути лише особи, призначені відповідно до вимог цього закону. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

В перехідних положеннях зазначено, що з моменту набрання чинності цього закону повноваження членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються. Після чого ці органи формуються у відповідності з чинним законодавством. !zn

Читайте також:

Активісти запропонували люстрацію всіх чиновників і набір "заново всієї держави"

Рада в першому читанні ухвалила закон про люстрації депутатів, суддів та держслужбовців за сепаратизм

Група народних депутатів просить Конституційний суд визнати неконституційним закон про люстрацію суддів

Набув чинності закон про люстрацію суддів