UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ГПУ виключили можливість присутності на допиті Януковича на території РФ

Працівники Генпрокуратури не мають права здійснювати процесуальні дії за межами України.

Генеральна прокуратура України не буде направляти співробітників для присутності на допиті екс-президента України Віктора Януковича на території Росії, повідомив військовий прокурор Роман Кравченко.

"Підозрюваний Янукович повинен бути в суді й відповідати перед українським судом. Тільки так. Ніяких допитів у присутності представників Генеральної прокуратури України не буде", – заявив прокурор в ефірі телеканалу "112. Україна" увечері в четвер, 9 березня.

Кравченко нагадав, що ГПУ раніше направляла до РФ запит про допит Януковича в рамках Європейської конвенції про правову допомогу.

"Російська прокуратура повинна була це зробити ще чотири місяці тому. Тому якщо Російська Федерація готова, то нехай виконує запит", – додав прокурор.

Він також пояснив, що українські прокурори та слідчі не мають права здійснювати процесуальні дії на території Росії: "Це можуть робити тільки правоохоронні органи РФ, а ми можемо тільки бути присутнім під час допиту".

Крім того, українські правоохоронці зобов'язані виконати рішення суду - затримати Януковича й доставити його до суду.

Як повідомлялося, Генеральна прокуратура РФ висловила готовність допитати Януковича на території Росії в присутності працівників ГПУ.

Нагадаємо, 20 січня Печерський суд дозволив заочне розслідування у справі про держзраду Януковича.

Раніше слідство отримало фотокопію звернення Януковича до президента РФ Володимира Путіна від 1 березня 2014 року з проханням ввести російські війська в Україну.

Під час судового засідання 28 листопада по справі "беркутівців", підозрюваних у вбивствах учасників Революції гідності, Генеральний прокурор України Юрій Луценко оголосив Януковичу підозру в державній зраді.