UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Ложкіна прокоментували виклик до ГПУ для вручення підозри

Адвокати заявили, що повістки та інші документи щодо кримінальної справи не були спрямовані їхньому клієнту.

Адвокати екс-глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна вважають появу імені їхнього клієнта в матеріалах розслідувань Генпрокуратури й публічне оголошення про підозру йому "приводом для медійних скандалів". Про це повідомила сьогодні на своїй сторінці у Facebook прес-секретар Ложкіна Марія Попова.

"У цивілізованій юридичній практиці публікація повісток в інтернеті, як і "повідомлення про підозру", неможлива. Ми переконані, що в наявності - особливий, вибірковий підхід до справи. Всі юридично значущі дії в цій справі замінені на інтерв'ю та прес-конференції, а анонсовані в медіа виклики, повістки та інші документи нашому клієнту спрямовані або вручені не були. Закон не передбачає виклик за допомогою публікації на сайті ГПУ", - йдеться в повідомленні.

Адвокати стверджують, що метою публікації повістки було "винесення теми у публічну площину, привернення уваги ЗМІ для вирішення політичних завдань". За їхніми словами, до Генпрокуратури вже були направлені понад 10 адвокатських запитів, клопотань та скарг, але звернення залишилися без відповідей, які б прояснили ситуацію.

Нагадаємо, Генпрокуратура в понеділок розмістила на своєму сайті повістки Борису Ложкіну, заступнику глави АП Олексію Філатову, екс-главі НБУ Валерії Гонтаревій, екс-голові Мінприроди та власнику газодобувної групи Burisma Миколі Злочевському, співвласнику інвестгрупи ICU Костянтину Стеценку. Кожного викликають двічі, 23 і 25 квітня, до слідчого з особливо важливих справ В.Гайдара для вручення повідомлення про підозру і проведення допиту в якості підозрюваного в рамках кримінальної справи щодо бізнесмена-втікача Сергія Курченка.

Наприкінці березня прокурор Костянтин Кулик розіслав поштою повідомлення про підозру у справі Курченка Ложкіну, Гонтаревій та Філатову. У ГПУ потім пояснили, що Кулик порушив норми процесуального законодавства, тому згадані соратники Петра Порошенка не вважаються підозрюваними. А також додали, що правову оцінку діям прокурора буде давати Держбюро розслідувань.

Президент Петро Порошенко, в свою чергу, заявив, що Кулик спершу відвідав Ізраїль, де живе олігарх Ігор Коломойський, і потім вже виписав повідомлення про підозру соратникам глави держави. Стосовно Кулика почала перевірку Генеральна інспекція ГПУ. Вона встановила, що зміни до ЄРДР вносилися Куликом близько 5 ранку 28 березня.