UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Литві ухвалили закон про дерадянізацію

Парламентарі планують, що очищення громадського простору країни триватиме один-два роки.

У Литві заборонили пропаганду тоталітарних, авторитарних режимів та їх ідеологій із використанням громадських об'єктів. Відповідний закон ухвалив у вівторок Сейм, повідомляє Delfi.

За так званий закон про дерадянізацію проголосували 103 члени Сейму, шість парламентарів утрималися. Тепер його має підписати президент.

Заборона застосовуватиметься при увічненні, або зображенні у будь-якій формі осіб, символів, інформації, що пропагують тоталітарні, авторитарні режими та їхню ідеологію. Крім того, закон створить правову основу для вилучення символів тоталітаризму та авторитаризму з громадських просторів Литви:  пам'ятників, інших меморіальних об'єктів, назв вулиць, площ та інших громадських об'єктів.

Відповідно до документу, забороняється увічнювати пам'ять осіб, які діяли чи діють в окупаційних політичних, військових, репресивних структурах чи центральних структурах окупаційного уряду, брали активну участь у прийнятті рішень, які вплинули на окупаційні політичні, військові, репресивні структури. Назви організацій, події чи дати, що символізують тоталітарні, авторитарні режими та їх ідеології, також мають бути вилучені з громадських об'єктів. Відтепер громадські об'єкти не можуть містити знаки військової агресії, здійсненої чи здійснюваної такими режимами проти іншої держави, радянської окупації Литви у 1940-1941 та 1944-1990 роках та нацистської окупації у 1939-1944 роках.

Згадані заборони не поширюються на музеї, архіви та бібліотеки під час підготовки виставок, інформування населення про тоталітарні та авторитарні режими, їх наслідки. Використовувати їх також можна буде з метою освіти, науки, професійного мистецтва та колекціонування.

Очікується, що закон про дерадянізацію набуде чинності 1 травня 2023 року.

Парламентарі планують, що очищення громадського простору країни триватиме один-два роки.

Досі у Литві була передбачена лише адміністративна відповідальність за демонстрацію, поширення та пропаганду певних символів тоталітарних та авторитарних режимів.

Однак після того, як Росія розпочала війну в Україні, багато органів самоврядування з власної ініціативи почали демонтувати скульптури, пам'ятники та іншу символіку.

Як повідомлялось, Литва вирішила анулювати ліцензію на мовлення для російського телеканалу "Дождь", який, позиціонуючи себе опозиційним до режиму Владіміра Путіна, під час одного з ефірів заговорив про підтримку російських військових, які беруть участь у незаконному вторгненні на територію України.