UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Литві йдуть консультації про зупинення транзиту з Росії до Калінінграду через країну — прем'єрка Інгріда Шимоніте

Однак, за її словами, це рішення не лише Литви.

Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що в країні йдуть консультації щодо припинення вільного транзиту з Росії через країну до Калінінграду. Про це повідомляє Delfi. Однак, в односторонньому порядку таке рішення Вільнюс прийняти не може.

У 2003 році Європейський Союз, Литва та Росія у тристоронньому порядку погодили спрощенний транзит з території Росії до Калінінграду (Калінінградська область знаходиться за країнами Балтії й "відірвана" від решти РФ - Ред.). У середньому щомісяця через Литву проходять 100 транзитних російських потягів до міста.

І хоч Росія сама не виконує міжнародні зобов'язання, прем'єр-міністерка вважає, що запроваджувати одразу всі обмеження недоречно: "Чуємо заклики – робіть так, реагуйте інакше. Якби ми ще 25 лютого відреагували всім тим, що ми робимо зараз, невідомо, що б ми робили зараз, якби не залишилося жодних додаткових кроків, якби ми не мали того, що ми можемо викласти на стіл, щоб підняти для Кремля ціну цієї війни".

Читайте також: Литва видворяє посла Росії та повертає до Києва свого власного

Раніше Литва заборонила ввозити підрозділи міжнародних компаній з Росії до себе в країну. Країна зупиняє видачу нових посередницьких документів міжнародним компаніям, які мали представництва в Росії.