UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Лаврова здали нерви: він опублікував своє листування з німецьким та французьким колегою щодо Донбасу

Рішення про публікацію дипломатичного листування було прийнято для "уникнення подальших спекуляцій".

Зірвавши зустріч міністрів закордонних справ «нормандської четвірки», яка планувалася на 11 листопада, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров видав порцію звинувачень на адресу України, а також своїх німецького та французького колег Хайка Мааса та Жана-Іва Ле Дріана. Більше того, він зробив це публічно і, порушивши таємницю дипломатичного листування, виклав на сайті МЗС РФ як власні листи колегам Норманді, так і їхні відповіді.

Пропозиції С.Лаврова до підсумкового документу зустрічі «четвірки» на рівні глав зовнішньополітичних відомств у концентрованому вигляді повторюють звичайні російські мантри: конфлікт у Донбасі – «внутрішньоукраїнський», його сторони – Україна та ОРДЛО, Росія – посередник у врегулюванні цього конфлікту, Мінські домовленості та рішення Паризького саміту не виконує Україна. У Москві продовжують наполягати на особливому статусі ОРДЛО, імплементації «формули Штайнмайєра» та внесенні відповідних поправок до Конституції України. А також наполягають на «припиненні законотворчої діяльності», включаючи ухвалені закони України про державну мову, освіту та корінні народи, а також внесений 9 серпня до Верховної Ради законопроект «Про основи державної політики перехідного періоду», ухвалення якого, на думку Москви, зробить юридично неможливим «виконання Україною Мінських угод і буде рівносильним виходу з них».

У посланні Лаврова також проявляється явне роздратування позицією нового складу представників ОБСЄ у Тристоронній контактній групі: Москва закликає спецпредставника чинного голови ОБСЄ «відповідно до принципів об'єктивності та неупередженості» докладати в ТКГ «всі необхідні зусилля для налагодження конструктивного діалогу між».

У той же час, у листі у відповідь Хайко Маас та Ів Ле Дріан підкреслили, що не можуть погодитися з великою кількістю оцінок С.Лаврова, зокрема, з тезами про «внутрішньоукраїнський» конфлікт і «посередницьку роль Росії поряд з ОБСЄ» у ТКГ. Крім того, міністри наголосили, що запропонована російською стороною теза про налагодження «прямого діалогу між Києвом, Донецьком та Луганськом» не знайде підтримки серед країн «нормандського формату».

В оприлюдненому Лавровим Проекті підсумкових домовленостей міністрів закордонних справ країн «нормандського формату», запропонованому французькою та німецькою сторонами, йдеться про наступне: проведення саміту лідерів держав-учасниць "нормандського формату" в найближчому майбутньому з метою обміну думками з політичних аспектів та питань безпеки щодо організації виборів на місцевому рівні, таких як: виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, найманців, роззброєння всіх незаконних незаконних груп, проведення Конституційної реформи в Україні, яка передбачає ключовий елемент децентралізації, а також особливий порядок місцевого самоврядування окремих районів Донецької та Луганської областей відповідно до "формули Штайнмайєра", а також відновлення повного контролю над державним кордоном України з боку уряду України відповідно до Мінських угод.