UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кучми повідомили, що ОБСЄ вважає звільнення Савченко невід'ємною частиною виконання Мінських угод

Україна знову вимагає звільнення українських заручників.

Координатор тристоронньої контактної групи по Україні Мартін Сайдик заявив, що питання звільнення української льотчиці Надії Савченко є невід'ємною складовою виконання Мінських угод, повідомила прес-секретар представника України в групі Леоніда Кучми Дар'я Оліфер.

"Особливо гостро стояло питання звільнення нашої льотчиці Надії Савченко: це невід'ємна складова виконання Мінських угод. Це підкреслив і спеціальний представник діючого голови ОБСЄ Мартін Сайдик", - написала Оліфер в Facebook.

За її словами, українська сторона в черговий раз поставила питання звільнення українських заручників та допуску до них фахівців Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

"Представники МКЧХ досі не потрапили до військових і цивільних людей, яких незаконно утримують на непідконтрольної Україні частині Донбасу", - пише Оліфер.

Читайте також: Путін намагається позбутися санкцій за допомогою суду над Савченко – Washington Post

Раніше МЗС України в черговий раз закликав світове співтовариство посилити тиск на Кремль для звільнення Савченко і повернення її в Україну.

США, ЄС і ряд європейських країн неодноразово вимагали звільнити Савченко "негайно і без умов".

9 березня відбулася міжнародна акція в підтримку незаконно утримуваної в РФ української льотчиці в європейських столицях та інших містах різних країн.

Нагадаємо, прокурор просить для української льотчиці Надії Савченко 23 роки колонії загального режиму і 100 тисяч рублів штрафу. Раніше держзвинувачення визнало вину Надії Савченко у вбивстві журналістів ВГТРК доведеною. Крім цього, на думку звинувачення, доведена вина Савченко і в незаконному перетині українсько-російського кордону. Після стало відомо, що Савченко відмовилася від можливого обміну на російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва, яких судять в Україні. Савченко також закликала суддю не затягувати з винесенням вироку.