UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кремлі відреагували на бажання Зеленського змінити Мінські угоди

Раніше президент України виступив за внесення змін до "Мінську".

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив про те, що модернізацію Мінських домовленостей за бажанням Києва будуть "довго і напружено" аналізувати інші учасники "нормандської четвірки". Про це він сказав сьогодні журналістам.

"В узгоджених підсумках паризького саміту у другому параграфі преамбули говориться, що Мінські угоди продовжують бути основою роботи "нормандського формату", держави-учасники якого прихильні до їх повного виконання. Якщо після понеділка сталася якась зміна позицій Києва, то це питання, яке належить довго і напружено аналізувати всім іншим трьом учасникам "нормандського формату", - заявив Пєсков.

При цьому він сказав, що для додаткових переговорів щодо Мінських домовленостей в цьому ключі потрібна буде "обопільна воля сторін конфлікту". Так, за словами Пєскова, на це нібито повинні погодитися підконтрольні Росії угруповання "ДНР" і "ЛНР".

Раніше президент Володимир Зеленський заявив про те, що українська сторона намагатиметься змінити Мінські домовленості, щоб забезпечити можливість проведення місцевих виборів у ОРДЛО після повернення Україні контролю над держкордоном. За його словами, це буде "дуже складно" зробити.

Читайте також: Росія назвала Мінські домовленості незмінними

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі. Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ ще на трьох ділянках, розширення мандату СММ ОБСЄ і продовження розмінування.

Наступну зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії заплановано на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки мають узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство і підготовку місцевих виборів.