UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Конституційному суді до Дня Незалежності нагородили керівника секретаріату, причетного до сепаратистських дій

У 2004 році він був одним із ініціаторів «референдуму щодо надання Донецькій області статусу республіки в складі федерації».

Виконуючий обов’язки голови Конституційного суду Віктор Кривенко видав розпорядження про нагородження керівника секретаріату КС Віктора Бесчастного «Відзнакою Голови Конституційного Суду України» «за вагомий внесок у становлення правової держави, забезпечення конституційних прав і свобод громадян та з нагоди Дня Незалежності України». Сьогодні в урочистій обстановці цю відзнаку йому було вручено.

Водночас, як повідомляло ZN.UA, ще наприкінці лютого цього року Герой України, народний депутат Ігор Герасименко звертався до КС з проханням розглянути питання щодо відповідності перебування Бесчастного на посаді керівника секретаріату принципам державної служби в Україні, статусу державного службовця та засадам діяльності КС. Приводом до звернення стала програма проєкту «Схеми» «Чинні українські посадовці готували «республіки» на Донбасі: «Схеми» розкрили таємні архіви». 

У журналістському матеріалі йдеться про те, що Бесчастний – однин із учасників сепаратистських рухів на сході України у 2004 році, які нині обіймають високі посади в органах державної влади України. Тоді він активно виступав за «проведення «референдуму щодо надання Донецькій області статусу республіки в складі федерації», та фактично підтримував від’єднання Донеччини від України.

Читайте також: На дві посади суддів Конституційного суду претендують 14 кандидатів

Як зазначається у журналістському розслідуванні, «нинішній керівник секретаріату Конституційного Суду України Віктор Бесчастний у 2004 році в статусі голови комісії з питань депутатської діяльності, етики, правової політики, законності та правопорядку Донецької облради був одним з ініціаторів скликання надзвичайної сесії для голосування за так званий референдум «щодо надання Донецькій області статусу республіки в складі федерації». Його підпис стоїть під зверненням депутатів облради на ім’я тодішнього голови Донецької облради Бориса Колеснікова». Він також погодив проєкт рішення про проведення цього референдуму.

Народний депутат Герасименко у своєму зверненні до Конституційного суду  наголошував на тому, що описані у матеріалах журналістського розслідування події за своєю суттю були вочевидь антиконституційними, оскільки вони: посягали на конституційний лад та суверенітет України, вели до розколу нашої країни, фактично заклали підґрунтя для утворення таких квазі-республік як «ДНР» та «ЛНР» та створили сприятливі умови спочатку для анексії Росією значної території українського Донбасу, а потім – для повномасштабного військового російського вторгнення в Україну.

Він зазначив, що у результаті політичних домовленостей вказані сепаратистські дії тоді не одержали адекватної реакції держави та належної правової оцінки. Однак, це жодним чином не змінює їхньої антиконституційної та антидержавної суті, а у контексті триваючої збройної російської агресії проти України ще більш очевидною стає особлива суспільна небезпечність таких дій та їхніх наслідків.

У відповіді Герасименку тодішній в.о. голови КС Сергій Головатий зазначив, що під час розгляду його депутатського звернення Постійна комісія з питань бюджету та кадрів не виявила ознак невідповідності перебування Бесчастного на посаді керівника секретаріату, а КС на своєму засіданні 26 березня взяв до відома рішення Комісії.

Таким чином, вказана Комісія, КС загалом та в. о. голови КС Головатий «спрацювали» на захист Бесчастного. При цьому не обійшлося без підтасовування обставин розгляду вказаного звернення, що містить ознаки фальсифікації офіційних документів.

На таку оборудку вказала суддя КС Ольга Совгиря, зазначивши, що у протоколі засідання Комісії не відображено, по-перше, результати поіменного голосування розгляду питання щодо направлення депутатського звернення Герасименка до компетентних органів (зокрема, СБУ), по-друге, те, що на голосування ставилося ще одне питання – щодо наявності підстав для ініціювання розгляду КС питання про порушення дисциплінарного провадження стосовно керівника секретаріату Бесчастного.

[pics_lr left="https://zn.ua/img/forall/u/531/85/бесч-3.png" ltitle="" right="https://zn.ua/img/forall/u/531/85/бесч-4.png" rtitle="undefined"]

Йшлося про звернення від 24 жовтня 2023 року про порушення дисциплінарного провадження стосовно Бесчастного за порушення присяги державного службовця, неналежне виконання посадових обов’язків, перевищення службових повноважень, використання повноважень в особистих інтересах.

За даними ZN.UA, розгляд цього звернення КС півроку блокувався тодішнім в.о. голови КС Головатим і до сьогодні воно залишається нерозглянутим.

За таких обставин вказане нагородження з урахуванням низки одіозних рішень КС та скандалів, які в останні роки супроводжували його діяльність, а також сумнівних кадрових рішень, які, за інформацією ZN.UA, КС планує ухвалити на початку вересня, свідчить про наявність істотних проблем у функціонуванні цього надважливого державного органу.