UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Комітеті зі свободи слова попросили Парубія врахувати позицію журналістів при закритті кулуарів ВР

Замість заборони доступу варто зосередитися на питанні положення про акредитацію та фільтрації акредитованих журналістів, вважають у Комітеті.

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації заявив про намір просити спікера Верховної Ради України Андрія Парубія обов'язково враховувати позиції журналістів у питанні закриття для них кулуарів Ради, повідомила перший заступник голови комітету ВР з питань свободи слова, народний депутат від БПП Ольга Червакова в ефірі телеканалу "112".

"Це лише рекомендації комітету. Їх ще повинен затвердити апарат ВР і підписати спікер. Вони не потребують голосування у залі, але ми як комітет просимо Голову ВР врахувати позицію журналістів щодо цього питання", - підкреслила вона.

Червакова заявила, що замість закриття кулуарів варто зосередитися на зміні положення про акредитацію та впорядкувати доступ до будівлі осіб з журналістськими посвідченнями; Червакова повідомила, що серед більш 4 тисяч акредитованих в Раді журналістів безліч так званих "фейкових" працівників ЗМІ.

"У нас їх зараз 4 тисячі осіб, які проходять по акредитації. Більшість з цих акредитацій фейкові. В Україні існує навіть бізнес за видачу посвідчень. Це дає можливість проводити як "тітушек" на виборчі дільниці під час виборів, так і таку специфічну публіку у будівлю, яка займається просто проведенням часу або рішенням якихось бізнес-питань", - зазначила Червакова.

Нагадаємо, що Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України дав рекомендацію апарату ВР зайнятися підготовкою пропозиції щодо питання вільного доступу в кулуари депутатів, а для журналістів так і взагалі підготувати створення прес-центру на іншому поверсі будівлі, подалі від сесійної зали.

До речі, контроль торкнеться не тільки журналістів: у Верховній Раді з наступного року планують ввести електронні ідентифікаційні картки для народних депутатів, заявив голова парламенту Андрій Парубій під час відкриття церемонії урочистого підписання Стратегії електронного парламентаризму на 2018-2020 роки. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.