UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кожара розповів Заходу, як "українці щиро вірять у провину Тимошенко" і чому вона сидітиме

Леонід Кожара під час візиту в Лондон заявив, що українська влада не може втручатися у "верховенство закону", і мільйони людей вірять, що Тимошенко засуджена справедливо.

Україна не планує звільняти екс-прем'єра Юлію Тимошенко на вимогу Євросоюзу, який встановив для Києва дедлайн до кінця травня для демонстрації вирішення проблем вибіркового правосуддя.

Про це повідомив міністр закордонних справ Леонід Кожара в інтерв'ю британській The Daily Telegraph під час візиту до Лондона.

За словами Кожари, рішення суду щодо Тимошенко було остаточним, і що уряд не може втручатися у "верховенство закону".

"Мільйони людей в Україні щиро вірять, що колишній прем'єр-міністр справедливо засуджена", - сказав він, додавши, що Тимошенко завдала значної шкоди нашій економіці, і переступила закон".

"Ми визнаємо, що справа Тимошенко є проблемою в наших відносинах з ЄС, але ми твердо переконані, що одна кримінальна справа не повинна зруйнувати наші відносини", - підкреслив Кожара.

Нагадаємо, на листопадовому саміті у Вільнюсі Україна і ЄС планують підписати Угоду про асоціацію. В Європейській комісії раніше визначили термін для видимого прогресу - травень. Зокрема, українська влада повинна продемонструвати відчутний прогрес у вирішенні окреслених ЄС проблем: виборчого законодавства, вибіркового правосуддя та імплементації реформ, закладених на порядок денний асоціації.

Брюссель неодноразово закликав Київ звільнити екс-прем'єра Тимошенко і колишнього главу МВС Юрія Луценка. Луценка було помилувано 7 квітня президентом Віктором Януковичем. Якщо угода не буде підписана у Вільнюсі 2013 році, перспектива її підписання буде відтермінована на невизначений строк. !zn

Читайте також:

Екс-посол США запропонував ЄС підписати асоціацію з Україною і відразу ввести санкції

МЗС сподівається, що Єврокомісія 15 травня дасть "зелене світло" асоціації з ЄС, незважаючи на справу Тимошенко

Комісія при президентові відхилила клопотання про помилування Тимошенко