UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві відповіли на пропозицію Тихановської щодо співпраці

Україна готова вести переговори з іншим представником білоруської опозиції.

Україна не визнаватиме «Об’єднаний перехідний кабінет» Білорусі на чолі з лідеркою опозиції Світланою Тихановською через сумніви у її політичній позиції, повідомив у коментарі «Радіо Свобода» голова комітету із закордонних справ Верховної Ради Олександр Мережко.

«Позиція Тихановської стосовно Росії та (Владіміра) Путіна не є достатньо чіткою. Вона немовби боїться називати речі своїми іменами. Наприклад, чітко сказати, що Росія є державою-терористом, агресором і ворогом білоруського народу»,  - наголосив він.

В оточенні лідерки білоруської опозиції, також є люди, до яких є запитання, зазначив Мережко. А низка її заяв щодо України «викликали нерозуміння в Україні».

Водночас, Київ готовий вести переговори з іншим представником білоруської опозиції – полком імені Кастуся Калиновського у складі ЗСУ. За словами Мережка, полк довів власну позицію, допомагаючи давати відсіч російському агресорові, та має авторитет серед білоруської опозиції.

У серпні Світлана Тихановська оголосила про створення «Об’єднаного перехідного кабінету» Білорусі, який фактично є урядом у вигнанні. Нещодавно вона запропонувала Україні встановити дипломатичні відносини з її «перехідним кабінетом».

Читайте також: Тихановська спричинила скандал заявою про те, що Київ врятували білоруси

Після протестів 2020 року багато білорусів, які виступали проти режиму Алєксандра Лукашенка, переїхали до України. З початком повномасштабного російського вторгнення багато хто з них залишився в країні та підтримує її: займається волонтерством чи вступив до лав ЗСУ.

Білоруси на батьківщині також продовжують чинити спротив: у фактично окупованій РФ країні проводять антивоєнні акції, діють загони «рейкових партизанів», за свободу та незалежність України воює полк ім. Кастуся Калиновського.