UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Греції оголосили перші результати парламентських виборів

Наразі лідирує партія чинного прем'єра, проте голосів поки що не вистачає, щоб виключати другий тур голосування.

Консервативна партія "Нова демократія" прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса може здобути перемогу на недільних виборах у Греції, але їй навряд чи вистачить більшості для повної перемоги, пише ВВС з посиланням на перші результати голосування.

Партія набирає 41%, згідно з обробкою 40% голосів.

Лівоцентристська Syriza колишнього прем'єр-міністра Алексіса Ціпраса дуже відстає, набираючи 20%.

Якщо жодна із партій не зможе сформувати коаліцію, то грецькі виборці повернуться до голосування у другому турі на початку липня.

Іншим великим переможцем виборів, схоже, став соціалістичний суперник "Сирізи" - партія "Пасок", яка зараз має 12,3% голосів. Це робить партію потенційним кінгмейкером у коаліційних переговорах найближчими днями.

Правоцентристська партія Міцотакіса керувала Грецією протягом останніх чотирьох років і може похвалитися тим, що зростання економіки країни минулого року склало майже 6%. Його звернення до народу полягало в тому, що нібито тільки йому можна довірити управління грецькою економікою та зміцнення досягнутого зростання. Більшість греків, схоже, відреагували позитивно – навіть сильніше, ніж очікувалося.

Проте виборча кампанія була затьмарена трагедією на залізниці у лютому, внаслідок якої загинули 57 людей, багато з них були студентами.

Опозиційні партії наголосили, що ця катастрофа "є симптомом дисфункціональної держави, яка була до кісток обдерта після багатьох років економічної кризи та недостатнього інвестування".

Чотири роки тому 40% голосів було б достатньо, щоб отримати більшість у 300-місцевому парламенті Греції. Тепер для цього потрібно понад 45%, оскільки партія, що перемогла, більше не має права на бонус у 50 місць у першому турі, що робить другий тур більш ймовірним.

Читайте також: Парламентські вибори: Зеленському доведеться балансувати між інтересами держави та політичною доцільністю

Якщо показники "Нової демократії" збережуться, вона теоретично зможе сформувати коаліційний уряд із лівоцентристськими суперниками з "Пасок".

Лідеру "Пасок" Нікосу Андрулакісу може бути важко працювати в уряді з Міцотакісом через скандал із прослуховуванням минулого року. Андрулакіс вважає, що прем'єр-міністр знав, що він був одним із десятків людей, на яких було спрямоване незаконне шпигунське обладнання. Скандал призвів до відставки племінника Міцотакіса, який працював керівником апарату прем'єр-міністра, а також глави грецької розвідки.

Нагадаємо, у лютому грецький міністр оборони Ніколаос Панайотопулос заявив, що на відміну від передачі бронетехніки та боєприпасів, Греція не постачатиме Україні ЗРК С-300, бо це послабило б власну оборону.