UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Ердогана заявили, що деякі країни Заходу хочуть «помститися РФ, використавши Україну»

Депутат правлячої партії Туреччини під час зустрічі з колегами із «Єдиної Росії» сказав, що в Анкарі знають рішення, яке задовольнить інтереси обох сторін у війні.

Від самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Туреччина намагається балансувати між власними інтересами та позицією ЄС щодо країни-агресорки. Незважаючи на активне сприяння у досягненні «зернової угоди», в Анкарі й досі роблять неоднозначні заяви щодо війни. Зокрема, там вважають, що деякі країни Заходу намагаються «поквитатися з Росією, використавши Україну», і це заважає сторонам досягти максимально вигідного рішення, «яке влаштує всіх». Саме таку думку висловив депутат від правлячої Партії справедливості та розвитку Туреччини Мурат Байбатур, пише Takvim.

Байбатур, який очолює міжпарламентську групу дружби «Туреччина - Росія», на зустрічі з представниками партії «Єдина Росія» сказав, що уряд його країни не розділяє позицію деяких західних партнерів стосовно санкцій проти РФ і вважає їх «найбільшою перешкодою у досягненні максимального потенціалу між двома країнами». 

«Ми вважаємо некоректним, що деякі західні країни прагнуть поквитатися з Росією через ситуацію, яка виникла в Україні. Ми кажемо про це нашим західним колегам. Ми вважаємо що можна досягти рішення, яке забезпечить територіальну цілісність України і водночас врахує занепокоєння Росії щодо безпеки», — заявив Байбатур. 

Депутат партії діючого президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана наголосив, що Анкара і надалі буде розвивати відносини з Москвою, «незважаючи на всі труднощі».

Читайте також: Туреччина йтиме на розрив відносин з Росією дуже повільно — Джемілєв

Нагадаємо, що Туреччина максимально утримується від підтримки санкцій ЄС проти Росії. Більше того, країна частково допомагає РФ їх обходити

Російсько-турецькі відносини завжди будувались на взаємній недовірі і взаємних інтересах. За останні місяці і першого, і другого в них стало значно більше. Найкраще свідчення тому — взаємозалежність «партнерів» в українському і сирійському питаннях, які також обговорювались у Сочі на зустрічі президентів Путіна та Ердогана. Про її наслідки — в статті Євгенії Габер «Зустріч Путіна і Ердогана: чи є небезпека для України».