UA / RU
Підтримати ZN.ua

У другому турі Порошенко програє більшості суперників на виборах – останнє соцопитування року

Тим не менш рейтинг президента дещо виріс.

В останньому соціологічному опитуванні 2018 року серед тих кандидатів, які мають намір брати участь у виборах на президентський пост, лідирує Юлія Тимошенко з 16,1%, далі йдуть Петро Порошенко - 13,8%, Володимир Зеленський - 8,8%, Юрій Бойко - 8,4%, Анатолій Гриценко - 6,8%, Олег Ляшко - 6,9%. Такі дані опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 грудня.

Меншою популярністю користуються такі потенційні кандидати як Олександр Шевченко, за якого готові проголосувати 2,9%, Святослав Вакарчук з 2,6% підтримки і Андрій Садовий - 2,4%. Не визначилися з кандидатом серед тих, хто готовий брати участь у виборах, 13,1% українців, ще 3,3% закреслили би всіх кандидатів у бюлетені.

У разі виходу у другий тур президентських виборів лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко та чинного глави держави Петра Порошенка, перша на сьогоднішній день одержує підтримку 22% тих, хто планує голосувати, а Порошенко - 16%.

При цьому у разі виходу у другий тур Юлії Тимошенко з лідером "Громадянської позиції" Анатолієм Гриценком за останнього готові проголосувати 21%, а за Тимошенко 20%. Аналогічні дані виходять в парі Тимошенко і шоумена Володимира Зеленського (Зеленський - 21%, а Тимошенко - 20%).

В парі Анатолій Гриценко – Петро Порошенко лідер "Громадянської позиції" перемагає чинного президента з результатом 22% на 15%.

В парі Володимир Зеленський – Петро Порошенко шоумен перемагає з результатом 22% на 17%. У той же час президент Порошенко у другому турі перемагає Юрія Бойка з результатом 19,5% проти 14%.

При цьому за будь-якого розкладу у другому турі виборів президента від 33% до 41% респондентів не готові голосувати за жодного з кандидатів у цих парах. 13-14% не підуть на вибори, а 11-13% не визначилися.

Під час дослідження було опитано 2017 респондентів у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму та окупованих територій Донбасу. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія України оголосила про початок з 31 грудня цього року виборчого процесу чергових виборів президента, які заплановані на 31 березня 2019 року.