UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Держдепі США прокоментували газовий шантаж Росії

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що РФ має довести свою надійність, як постачальника.

У Державному департаменті США відреагували на газовий конфлікт між Україною та Росією, закликавши останню виконати свої зобов'язання. Про це повідомила речниця зовнішньополітичного відомства Хізер Нойєрт у Twitter.

"Газопостачання та транзит ніколи не повинні бути політичною зброєю. Ми очікуємо, що Газпром буде постачати газ по транзитному трубопроводу України за рішенням Стокгольмського арбітражу. Росія повинна довести, що є надійним постачальником газу", - йдеться в заяві Держдепу.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

Сьогодні, 2 березня, "Газпром" продовжив порушувати свої контрактні зобов'язання з забезпечення тиску на вході в ГТС України.

Як повідомлялося, "Газпром" почав процедуру розірвання всіх газових контрактів з Україною. Такою була реакція на рішення Стокгольмського арбітражу. "Нафтогаз" поки не отримував від "Газпрому" документів про розірвання контрактів на постачання та транзит газу.