UA / RU
Підтримати ZN.ua

У "Чесно" показали зв'язки народних депутатів між собою на основі їх роботи над правками

Зокрема, за даними громадського руху, під час подання та голосування за правки парламентарії гуртуються за кількома показниками.

Станом на січень 2021 року Верховна Рада дев’ятого скликання ухвалила 382 поправки до законопроєктів, що становить 12% від загальної кількості голосувань за правки, повідомили у Громадському русі “Чесно”. Зокрема, фракції “Слуга народу” допомагає ухвалювати правки депутатська група “Довіра”.

При цьому найбільше спільних поправок подали народні депутати з ОПЗЖ Наталія Королевська та Юрій Солод. Водночас лідером за кількістю поданих правок є “слуга народу” Олег Марусяк.

У “Чесно” зазначили, що є кілька причин голосування за поправки у залі парламенту. Інколи їх ставлять на підтвердження, намагаючись “збити”, адже набрати необхідні 226 голосів не так легко. Також в організації припускають, що до сесійної зали вносять ті правки, щодо яких не вдалося досягти компромісу в комітеті.

Народні депутати гуртуються на основі належності до фракцій та груп. Однак у “Слузі народу” існує близько п’яти таких скупчень. Вони переважно показують належність членів фракції до різних комітетів. Також помітні приховані зв’язки, як, наприклад, група Коломойського.

Вказано, що видно і чіткі зв’язки фракції “Європейській солідарності”. Винятком стали народні депутати Олексій Гончаренко і Сергій Алєксєєв, які співпрацюють з іншими парламентаріями через належність до одного комітету — бюджетного і правоохоронного відповідно. 

Найбільша група, очолювана Олегом Марусяком зі “Слуги народу”, об’єднує членів фінансового комітету. Тут також прослідковуються зв’язки СН з народним депутатом із “Довіри” Олегом Кулінічем, який також входить до фінкомітету.

Також народні депутати об’єднуються згідно з належністю до комітетів. Найчіткіші зв’язки спостерігаються за членами фінансового, бюджетного та медичного комітетів. Однак бувають і винятки, як у випадку “слуги народу” Тараса Тарасенка. Він входить до комітету з прав людини, але подавав 15 поправок до закону про азартні ігри.

Найбільше поправок до законопроєктів запропонував Олег Марусяк зі “Слуги народу”, який також очолює підкомітет з питань організації та оподаткування грального бізнесу фінансового комітету. Всього він подав 52 поправки.

На другому місці опинився ще один “слуга народу” Сергій Кальченко, який одноосібно подав 42 поправки. На третьому місці Мар’ян Заблоцький (“Слуга народу”), який подав 19 правок. 

Водночас подружжя з ОПЗЖ Наталія Королевська та Юрій Солод спільно подали 16 поправок. У них також найбільше зв’язків одне з одним.

Крім того, у Раді голосували за 16 одноосібних поправок Павла Фролова зі “Слуги народу”. Вони стосуються закону про азартні ігри і закону про статус народного депутата № 1035-2 (йдеться про припинення відшкодувань на депутатську діяльність у разі прогулів).

Читайте також: Вибори-2020: У ЧЕСНО опублікували результати кандидування партій до місцевих рад

Раніше повідомлялося про те, що під час четвертої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання продуктивність народних депутатів різко впала. Всього під час минулої сесії народні депутати мали 28 робочих днів, під час яких працювали в сесійному форматі. Тоді парламентарії ухвалили 110 законів, що майже в два рази менше, ніж під час попередніх сесій. Зокрема, протягом третьої сесії Рада ухвалила 181 закон, а протягом другої – 215.