UA / RU
Підтримати ZN.ua

У 2014 році Росія в ООН надала зверненню Януковича про "введення військ" офіційний статус – Сергєєв

За словами колишнього постпреда України, зі "зверненням" ознайомилися всі представники країн-членів Радбезу ООН.

Колишній постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв під час судового засідання в Оболонському суді Києва у вівторок, 15 серпня, дав свідчення у "справі Януковича", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Так, за словами Сергєєва, звернення екс-президента-втікача Віктора Януковича до президента Російської Федерації Володимира Путіна про "введення військ" в Україну було зачитане представником Росії в ООН Віталієм Чуркіним на засіданні Ради безпеки ООН 3 березня 2014 року. Також російська сторона надала цьому документу статус офіційного.

"Звернення Януковича було не просто зачитане і показане. Вранці того ж дня Російська Федерація надала йому статус офіційного документа Ради безпеки ООН, така формула існує", - пояснив екс-постпред України в ООН.

Дипломат також повідомив про те, що відповідний лист Януковича Путіну було поширено серед членів Радбезу ООН і вони ознайомилися з ним. А постійний представник Франції в ООН Жерар Аро, відповідаючи на питання журналістів, заявив про те, що "документ не фальшивий - фальшивий президент".

Наступне засідання по справі про державну зраду Віктора Януковича призначено на 17 серпня.

Читайте також: У ніч побиття студентів на Майдані Янукович веселився – Кравчук

Нагадаємо, 3 березня 2014 року постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін показав лист Віктора Януковича до президента Росії з проханням "використовувати збройні сили для відновлення правопорядку, миру та стабільності і захисту населення України".

Як повідомлялося, 29 червня Оболонський суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Віктора Януковича, обвинуваченого в державній зраді.

Перебуваючи в Росії, Янукович з 28 листопада 2016 року є підозрюваним у кримінальному провадженні за ч. 1 статті 111 (державна зрада), ч. 5 статті 27, ч. 3 статті 110 (посібництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 статті 27, ч. 2 статті 437 (посібництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.