UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туск назвав путінську Росію стратегічною проблемою всієї Європи

За словами політика, Європа зберегла єдність щодо санкцій проти Москви.

Президент Європейської ради Дональд Туск назвав путінську Росію стратегічною проблемою Європи. Він в черговий раз повторив, що не буде суверенної Європи без незалежної України, а тверда і послідовна позиція ЄС щодо Росії стала першим, настільки ясним і недвозначним виразом європейського суверенітету.

"Майже щотижня мені доводилося публічно нагадувати іншим, що Росія - не наш "стратегічний партнер", а наша "стратегічна проблема". Мене навіть назвали "мономаніяком" за те, що я так зосередився на цьому предметі. Але врешті-решт це окупилося. Ми зберегли нашу єдність, також з точки зору санкцій", - сказав він напередодні.

Нагадаємо, 8 липня у Києві відбувся одноденний саміт Україна-ЄС. Це 21-а зустріч на рівні керівництва країни й об'єднання з дня набуття незалежності в 1991 році.

У заходах взяли участь висока представниця ЄС з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні, єврокомісар Йоханнес Ган, голова Європейської Ради Дональд Туск, голова Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер і президент України Володимир Зеленський.

За підсумками саміту представники українського уряду та член Європейської Комісії Йоганнес Ган підписали п'ять угод щодо фінансування програм з проведення реформ, боротьби з корупцією, відновлення економіки Донецької і Луганської областей і розвитку української культури.