UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина відкликала свого посла з Ізраїлю

У цьому кроці вона приєдналася до Бахрейну та Йорданії.

Туреччина відкликала свого посла в Ізраїлі, посилаючись на «гуманітарну трагедію» в Газі та «відмову Ізраїлю на заклики до припинення вогню», пише POLITICO.

Перед цим на знак протесту проти бомбардування ізраїльським урядом сусідньої Гази своїх послів відкликали Бахрейн та Йорданія.

«Прем’єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху більше не той, з ким можна говорити. Ми його списали», — заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

В заяві МЗС Туреччини йдеться, що незважаючи на гуманітарну трагедію, що розгортається в Газі, спричинену продовженням нападів Ізраїлю на цивільне населення, і відмову Ізраїлю у припиненні вогню та безперервному і безперешкодному надходженні гуманітарної допомоги, було вирішено відкликати посла країни в Тель-Авіві Сакіра Озкана Торунлара в Анкару для консультацій.

У МЗС Ізраїлю рішення відкликання Туреччиною свого посла в Ізраїлі назвали «ще одним кроком турецького президента, який стоїть на боці ХАМАС».

Читайте також: Туреччина планує виступити гарантом безпеки у Секторі Газа – Ердоган

Водночас, за словами Ердогана, відкликання послів не означає повного розриву дипломатичних відносин між двома країнами.

«Повне роз'єднання неможливе, особливо в міжнародній дипломатії. Але Нетаньяху несе головну відповідальність за насильство. Йому потрібно зробити крок назад і зупинити це», — сказав він. 

Посол Ізраїлю в Анкарі Іріт Ліліан залишила Туреччину в жовтні після попередження Ради національної безпеки Ізраїлю проти поїздок до Туреччини, посилаючись на побоювання, що ізраїльтяни можуть стати мішенню протестувальників.

Під час виступу на мітингу у Стамбулі на підтримку Палестини президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав Ізраїль «окупантом» та «воєнним злочинцем»  і звинуватив Захід у кровопролитті в Секторі Гази.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з главами МЗС країн Близького Сходу заявив про те, що США не підтримують негайного припинення вогню в Секторі Гази, проте вважають потрібними гуманітарні паузи.