UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦВК відмовила ініціаторам референдумів, які випередили Тимошенко

Підставою для відмови став неповний пакет документів, наданий ініціаторами.

Центральна виборча комісія припинила п'ять ініціатив проведення всеукраїнського референдуму оскільки не отримала повний пакет необхідних документів, повідомили в ЦВК в п'ятницю, 13 серпня.

Усі п'ять ініціативних груп було зареєстровані 14 травня. У них було 90 днів, щоб зібрати по 3 млн підписів громадян України і передати підписні листи і протоколи про підсумки збору підписів в ЦВК. Термін закінчився о 18:00 12 серпня.

«ЦВК не отримала ці документи і припинила ініціативи. Також припиняються повноваження офіційних спостерігачів на референдум», - йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці Комісії у Facebook.

Читайте також: У Раду внесли законопроєкт про місцевий референдум

Ініціативні групи, про які повідомляється, пропонували провести референдуми з питань газу, продажу землі, продажу стратегічних підприємств, грального бізнесу і легалізації марихуани.

11 червня ЦВК відмовила "Батьківщині" в реєстрації ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони продажу сільгоспземель. Підставою стало те, що аналогічну ініціативу зареєструвала група з Дніпра, яка згодом так і не зібрала необхідні підписи.

 «Відмова «Батьківщині», зрежисована оточенням Зе!, виглядає бездарно. - коментувала ситуацію редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова. - Якісь нечисленні утворення з Дніпра й області дружно випередили Тимошенко і про всяк випадок ангажували всі п'ять запитань для майбутніх референдумів. Земля, тарифи, приватизація, гральний бізнес і легалізація марихуани - голова «Батьківщини» озвучила ще в січні як програму своєї опозиційної діяльності. Тобто за законом до ЦВК жодних претензій: комісія відмовила Тимошенко, так як вона повторила вже зареєстровану земельну ініціативу дніпрян».

Чому рішення ЦВК щодо земельної ініціативи Тимошенко було передбачуваним? Навіщо Тимошенко вела перманентні переговори з Банковою, а паралельно збирала народ на референдум? Які її справжні цілі і мотиви? Звідки вона черпає ресурси - фінансові і кадрові? Чому мовчить про корупцію в Києві, і на які поступки йде заради виживання в політиці? Що збирається робити з власною партією, яка стала лідером продажу франшиз на місцевих виборах?

Відповіді на ці та інші питання читайте в матеріалі Інни Ведернікової  «Влада чи гаманець».