UA / RU
Підтримати ZN.ua

ТСК щодо нападів на активістів відзвітувала в Раді про справи Гандзюк, Стерненка та Гольник

Депутати проголосували за звіт Тимчасової слідчої комісії.

Верховна Рада прийняла звіт Тимчасової слідчої комісії з парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років. Звіт підтримали 307 народних депутатів. Згідно зі звітом, у справах Катерини Гандзюк, Сергія Стерненка та Лариси Гольник ТКГ виявила низку недоліків.

Зокрема у справі Гандзюк, ТСК вказала на звільнення з посади заступника генпрокурора Віктора Трепака, який заявляв про політичний тиск на слідство. Також у звіті йдеться про те, що основному фігуранту справи Владислава Мангера не відсторонили від посади голови Херсонської обласної ради, та обрали більш м'який запобіжний захід.

В рамках справи Сергія Стерненка ТСК вказала на те, що слідство не перевіряє інформацію щодо можливої причетності одеських правоохоронців до нападу на активіста. Окрім того, у звіті йдеться про те, що нападника Олександра Ісайкула, який втік з України, досі не оголосили у розшук і не встановили його місце перебування. Серед іншого мова йде також про те, що у справі не в повній мірі дотримуються таємниці слідства.

У справі судді Гольник ТСК звернула увагу на неправильну кваліфікацію злочину. У зв'язку з тим, що напад на Ларису Гольник кваліфікували як хуліганство, слідство не встановлює організаторів та замовників злочину. Також ТСК вказала, що клопотання сторони захисту потерпілої систематично ігноруються слідством.

Читайте також: Більшість українських суддів не бажають іти шляхом викривача – суддя Гольник

Нагадаємо, під час засідання 17 червня Верховна Рада також заслухала звіт ТСК щодо розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації. Також парламент має заслухати звіт Тимчасової слідчої групи щодо ймовірних зловживань президента ФФУ