UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Цинічно використали і забули": в МЗС прокоментували реакцію Росії на затримання бойовика Косяка

Там нагадали, що Москву цікавить лише одне: "видати паспорт і відправити воювати". 

Лише через шість днів після затримання в Донбасі бойовика Андрія Косяка під час розвідки позицій ЗСУ Росія визнала, що йдеться про громадянина РФ і почала вимагати в України його зустрічі з консулом. В українському МЗС таку позицію назвали запізнілою. 

"Здивовані, що МЗС Росії тільки на шостий день поцікавилося долею Андрія Косяка. Такий рівень запізнілою турботи яскраво демонструє ставлення Росії не тільки до громадян інших держав, яких вона сьомий рік поспіль вбиває і катує, а останнім часом і позбавляє елементарної можливості отримати допомогу від коронавірусної хвороби COVID-19, блокуючи КПВВ між підконтрольними уряду України і тимчасово окупованими територіями нашої держави, а й до людей з російськими паспортами", - сказав в коментарі НВ спікер українського зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко.

Він зазначив, що люди, яким російське громадянство нав'язали, повинні зрозуміти, що насправді вони Росії не потрібні.

"Росію цікавить тільки одне: видати паспорт і відправити воювати. Цинічно використали і забули. Очікуємо, що російська сторона з таким же завзяттям виступатиме за дотримання Консульської конвенції на території Росії, припинить систематично порушувати терміни інформування про затримання українських громадян і надавати до них безперешкодний консульський доступ", - резюмував представник МЗС України. 

Читайте також: ЗСУ затримали проросійського бойовика, якого підозрюють у вбивстві. Тепер окупанти погрожують Києву

13 жовтня українські військові затримали проросійського бойовика Андрія Косяка, який під виглядом робіт з розмінування здійснював розвідку позицій ЗСУ. Пресслужба ТКГ тоді повідомила, що чоловіка підозрюють у скоєнні у 2010 році важкого злочину відповідно до статті 115 ККУ. Тобто йдеться про умисне вбивство.  У телефоні Косяка знайшли відео мінометного обстрілу бойовиками Золотого і Пісок.

18 жовтня Україна заарештувала захопленого бойовика, через якого протягом кількох днів блокували роботу ОБСЄ в Донбасі. Щоправда, наступного дня представники Місії спостереження все ж повернулися на свою базу у Горлівці.