UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цілковита ізоляція: ЄС рухається до нової офіційної політики щодо Росії – Politico

Євросоюз хоче оновити ухвалений у 2016 році документ про стосунки з Москвою.

Посадовці Європейського Союзу обговорюють нові принципи того, як замінити застарілий документ про стосунки з Росією, затверджений ще у 2016 році. Тепер ідеться про ізоляцію РФ. Про це повідомляє Politico, яке отримало доступу до наразі утаємниченого проєкту документа.

Зокрема видання зазначає, що найпомітніший новий принцип – це «міжнародна ізоляція Росії, запровадження та впровадження обмежувальних заходів проти Росії та недопущення їх обходу».

У певному сенсі це є просто відображенням реальності та її формалізація. Відколи Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому, ЄС зосередився на ухваленні та застосуванні широких санкцій, спрямованих на більшу частину економіки, імпорту та експорту країни.

Читайте також: Київ вимагатиме повної ізоляції Росії у разі проведення псевдореферендуму

Проєкт тексту, підготовлений дипломатами ЄС і його називають «лінія, яку потрібно взяти». Він має шість пунктів замість п’яти керівних принципів, ухвалених у 2016 році. Попереду, ймовірно, тижні чи місяці переговорів та консультацій, які офіційно почалися в понеділок, коли міністри закордонних справ ЄС розглянули проєкт цього документ під час зустрічі в Брюсселі.

Крім ізоляції, головні принципи документа включають «забезпечення відповідальності» за будь-які російські воєнні злочини та «підтримку сусідів ЄС»  – переважно балканські країни, деякі з яких прагнуть до членства в ЄС. У ньому йдеться про «тісну співпрацю з союзниками по НАТО», «підтримку громадянського суспільства» в Росії та «підвищення стійкості ЄС», що є натяком на енергетичну незалежність блоку від Москви, зростання кількості кібератак і розповсюдження цифрової дезінформації.

Також там є формулювання заяви про те, що «не може бути повернення до нормальних відносин», доки Москва атакує Україну та порушує міжнародне право. Країни Балтії, які традиційно є більш агресивними щодо Росії, хочуть, щоб ця лінія була сильнішою. Але також відомо, що Німеччина задоволена нинішнім текстом.

Читайте також: Сунак хоче притягнути режим Путіна до відповідальності і заявить про це на G20 – The Daily Telegraph

Нагадаємо, Велика Британія та ЄС закликають союзників бойкотувати виступ делегації РФ на саміті G20.