UA / RU
Підтримати ZN.ua

Центрвиборчком розповів про перебіг голосування на місцевих виборах – онлайн

Голосування в Україні розпочалося вчасно, не відкрились лише чотири виборчих дільниці.

Голова Центральної виборчої комісії України Олег Діденко дає брифінг щодо перебігу голосування на місцевих виборах 25 жовтня.

За словами очільника комісії, українці обирають своїх представників у 1 577 місцеві ради: 22 обласні, 119 районних, 370 міських, 620 сільських і  410 селищних. А також мерів 24 обласних центрів.

Водночас у 792 громадах вибори відбуваються за пропорційною системою із відкритими списками (у містах з населенням понад 10 тисяч людей). В інших 785 – за звичною мажоритарною. За результатами виборів мандати отримають 43 122 людини.

Вранці 25 жовтня для голосування відкрились 29 084 виборчі дільниці, працюють 1 642 територіальні виборчі комісії (ТВК), для спостереження за виборами зареєструвались 312 спостерігачів.

«Загалом це, мабуть, найскладніші чи одні з найскладніших виборів в історії України, тому що у нас співпало декілька факторів. Це і зміни у виборче законодавство, і реформа адміністративно-територіального устрою України. Найбільший виклик у підготовці та проведенні цих виборів – пандемія коронавірусу», - зазначив Діденко.

Він розповів, що під час їх підготовки ЦВК орієнтувалася на досвід інших країн, які проводили вибори під час пандемії, та вжила заходів для того, щоб голосування було безпечним.

«Хотілося б закликати дотримуватись правил безпеки на виборчих дільницях, не забувати про дистанціювання, не забувати про дезінфектори, не забувати про захисну маску, брати за можливості власну ручку», - звернувся до виборців голова Центрвиборчкому.

Читайте також: Місцеві вибори-2020: чотири ділянки не відкрилися, зафіксовані скарги на опитування Зеленського