UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трибунал проти Росії буде з можливими зрадами і безпринципністю окремих партнерів — ОПОРА

Україні доведеться  ретельно підготуватись до протистояння російській фальсифікації війни.

Аби протистояти російській спробі фальсифікувати історію та причину війни, Україні необхідно  зробити все, щоб запрацював справжній міжнародний механізм притягнення винних у злочинах проти України до відповідальності.  Про це йдеться в статті аналітиків громадянської мережі «ОПОРА» Олександра Клюжева та Анатолія Бондарчука «ОКУПОВАНІ. Як і навіщо Росія фабрикує докази проти України на захоплених територіях».

«Уряд України має ініціювати створення додаткового інструмента — міжнародного трибуналу для військово-політичного керівництва Росії. Крім міжнародних інституцій, не слід забувати і про необхідність якісно виконувати внутрішню роботу», - зазначають автори.

За словами заступника голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Руслана Горбенка, правоохоронні органи України мали б уже зараз ефективніше працювати з фіксацією воєнних злочинів на територіях, де лише починали розгортатися активні військові дії.

«Минуло більше 90 днів, як вони захопили Маріуполь. І вони зараз показують на весь світ ці судові процеси. А якби ми робили це в Маріуполі, як тільки почали руйнувати Волноваху і бомбити Маріуполь, наші правоохоронні органи фіксували б усе і показували це на весь світ, то вже тій пропаганді не вірили б не тільки внутрішні користувачі — громадяни РФ, а взагалі, я думаю, що й збройні сили РФ вже не вірили б цьому», — вважає він.

Є сумніви і в системності роботи правоохоронців зі свідченнями українських переселенців та біженців з окупованих територій. Однак значно більше оптимізму викликають розслідування на деокупованих територіях, де українські правоохоронці активно взаємодіють з іноземними колегами. Адже на звільнених територіях України працюють експерти, включно зі спеціалістами по збору доказів для Міжнародного кримінального суду. До прикладу французькі експерти збирали факти і свідчення в Бучі.

«Для документування злочинів використовуються сучасні технології, допоміжні для збереження місць злочинів. Тісна кооперація України з іноземними партнерами та її відкритість для розслідування дають надію на ефективне завершення розслідувань злочинів російських військових», - вказують аналітики.

Вони наголошують, що протидія російській брехні — це довга гра з поворотами, які можуть здаватися вкрай несправедливими. З можливими зрадами і безпринципністю окремих партнерів.

«Однак ми переможемо в цій боротьбі лише наполегливістю та системністю», - підкреслюють автори.