UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп підписав оборонний бюджет США, який включає військову допомогу Україні та санкції проти Росії

Дональд Трамп підписав оборонний бюджет на 2020 фінансовий рік

Після серйозних конфліктів між Конгресом і Білим домом президент Дональд Трамп все ж підписав оборонний бюджет США, який, серед іншого, включає раніше заблоковані 300 мільйонів доларів військової допомоги Україні.

Оборонний бюджет, нарешті, підписаний. Обсяг бюджету становить $ 738 мільярдів, повідомляє з посиланням на Сенат The Hill, передає УНІАН.

"Це справді історичний день для американських збройних сил", - сказав Трамп при підписанні документа.
На базові потреби Пентагону виділяється 635 мільярдів доларів.
Документ, серед іншого, передбачає надання 300 мільйонів доларів на фінансування Ініціативи з безпеки України, що включає летальну оборонну допомогу, а також розвиток можливостей берегової охорони, в тому числі берегові крилаті ракети і протикорабельні ракети.
Документ також передбачає санкції проти операторів проектів "Північний потік-2" і "Турецький потік".
Згідно з текстом документа, з моменту його набрання чинності держсекретар США і глава американського мінфіну повинні надати свої пропозиції про те, відносно кого повинні бути запроваджені санкції.
Крім того, в оборонному бюджеті є розділ про протидію агресії Росії. Також він передбачає заборону на продаж винищувачів F-35 Туреччині через покупку Анкарою російських ЗРК С-400.
Також, 71,5 млрд спрямовується на продовження військових операцій в Афганістані, Сирії, Ємені та протидію терористам в інших країнах.
Сума в 31,5 млрд. йде на підтримання боєготовності ядерної зброї і його модернізацію по лінії Міністерства енергетики США, а також на інші оборонні потреби.
Крім цього, підписаний Трампом бюджет передбачає створення давно заявлених космічних військ США.

Складність підписання цього документа полягала в тому, що між Палатою представників і Трампом розгорілася, як іноді називають її американські ЗМІ, справжня партизанська війна.

У цьому році Білий дім відмовився надати виділену Конгресу військову допомогу Києву в період, коли президент Трамп просив президента України Володимира Зеленського провести розслідування стосовно колишнього віце-президента і кандидата в президенти Джо Байдена і його сина Хантера, який працював в українській газовій компанії. Звернення Трампа до Зеленського стало приводом для розслідування і дозволило демократам піддати Трампа імпічменту.

Тривалі переговори між Адміністрацією США і демократами все ж таки призвели до консенсусу, і Трамп підписав оборонний бюджет, в якому не виключена допомога Україні. Якби цього не сталося, ситуація могла б привсти до відставки уряду, стверджують джерела.