UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп не покине Україну. Є добрий шанс, що саме він допоможе Києву перемогти — експрем'єр Британії Джонсон

Політик нагадав, що саме Трамп відправив Києву Javelin'и, з допомогою яких ЗСУ вигнали ворога зі столиці на початку вторгнення. 

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що 45-й президент США Дональд Трамп, якщо повернеться у Білий дім після виборів восени, не відмовиться підтримувати Україну, а навпаки — подвоїть допомогу. Свою думку у колонці для Daily Mail він аргументував тим, що ніхто з західних союзників не зробив нічого, аби зупинити вторгнення російського диктатора в Україну у 2014-му, в тому числі й тодішній президент США Барак Обама. 

"Ні французи, ні німці, ні, відверто кажучи, не зробив цього і тодішній уряд Британії, який вирішив – загадковим чином – вмити руки і довірити долю українців нормандському формату, що морально збанкрутував", – заявив Джонсон.

Він нагадав, що саме Трамп був тією людиною, яка ухвалила рішення надати Україні військову допомогу — комплекси Javelin. Як наслідок, вони допомогли захистити Київ на початку повномасштабної війни у 2022-му. Тоді, продовжив Джонсон, "українці змогли приголомшити світ і змусити армію Путіна втекти зі столиці". 

"Я просто не можу повірити, що Трамп кине українців, навпаки, зрозумівши, що він, безперечно, зробив, що з Путіним не потрібно укладати жодної угоди, я вважаю, що є добрий шанс, що він подвоїть свої зусилля і завершить те, що почав, – давши їм те, що їм потрібне для перемоги", – резюмував він.

Читайте також: Джонсон "кожні кілька днів" радиться з Трампом щодо питань кордону та допомоги Україні

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вважає, що заяви потенційного кандидата на посаду президента США Дональда Трампа про намір завершити війну Росії проти України за 24 години є "дуже небезпечними". Пояснив український лідер це тим, що такі плани не враховують позицію Києва.