UA / RU
Підтримати ZN.ua

Томбінський упевнений, що ЄС не змінюватиме Угоду про асоціацію з Україною

За словами дипломата, у Брюсселі очікують відповіді від парламенту Нідерландів.

Країни Європейського Союзу не підуть на внесення до тексту Угоди про асоціацію Україна-ЄС істотних правок, так як це потягне за собою необхідність повторної ратифікації документа всіма національними парламентами, упевнений глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.

"На зустрічі Європейської Ради в кінці червня лідери європейських держав сказали колегам з Нідерландів, що будь-які істотні зміни, які змусили б інші країни повторно ратифікувати – це не той шлях, про який слід думати. Вони не приймуть таке рішення", – повідомив дипломат журналістам у Києві в середу, 6 липня.

Він уточнив, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вже озвучив цю позицію в парламенті Нідерландів, і в Брюсселі чекають на офіційну відповідь Амстердама.

Нагадаємо, 12 квітня були оголошені офіційні результати референдуму щодо асоціації ЄС та України. Згідно з ним, явка склала 32,28%, перевищивши необхідні 30%, аби референдум був визнаний таким, що відбувся. Проти ратифікації проголосували 2,5 млн осіб або 61% виборців, за – 1,6 млн осіб або 38,21% виборців.

Після оголошення перших результатів, прем'єр-міністр Марк Рютте заявив про неможливість продовжувати ратифікацію асоціації.

19 квітня депутати парламенту Нідерландів підтримали рішення дати уряду більше часу на пошуки виходу з ситуації, яка склалася після референдуму щодо ратифікації угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Опозиція вимагала скасувати закон про ратифікацію, проте коаліція підтримала уряд з перевагою в п'ять голосів.

Раніше прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що уряд країни починає переговори з країнами Євросоюзу щодо внесення змін в угоду про асоціацію з Україною. За словами Рютте, влада має намір обговорити угоду з ЄС та внести в нього зміни згідно з побажаннями тих, хто голосував проти".