UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ТКГ прокоментували заяву Фокіна про Донбас: "Війну принесла Росія та її громадяни"

"Жодного разу в нашій роботі як української делегації в Тристоронній контактній групі ми не чули сумнівних заяв від пана Фокіна і не бачили ніяких неприємних дипломатичних несподіванок". 

Українська сторона в Тристоронній контактній групі в Мінську відреагувала на слова заступника очільника делегації Вітольда Фокіна про те, що він не бачить підтверджень участі Росії в збройній агресії проти України, зазначаючи, що війну в Донбас принесла саме Росія та її громадяни. Про це йдеться в офіційній заяві, яку цитує "Укрінфнорм"

Саме тому переговори відбуваються в тристоронньому форматі - Росія, Україна, ОБСЄ. При тому остання є посередником, а РФ - держава, яка тимчасово окупувала частину нашої території.

«Жодного разу в нашій роботі як української делегації в Тристоронній контактній групі ми не чули сумнівних заяв від пана Фокіна і не бачили ніяких неприємних дипломатичних несподіванок. Вважаємо дивним, що пан Фокін, роблячи такі заяви, не врахував, що його будуть сприймати не просто як громадянина, який висловлює свою точку зору, а як члена української делегації, що представляє державу», — йдеться в заяві.

Зараз українська делегація в ТКГ чекає на належну оцінку заяв Вітальда Фокіна. 

Читайте також: На Банковій відреагували на заяви Фокіна

Нагадаємо, раніше стало відомо, що на комітеті Фокін заявив про те, що не бачить підтверджень участі Росії в збройній агресії проти України.

Після цього   Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування звернувся до президента України Володимиру Зеленському з рекомендацією звільнити Фокіна.

Також глава МВС Арсен Аваков жорстко відреагував на слова Фокіна назвавши його мерзотником і махровим ідіотом. Він закликав "гнати Фокіна на пенсію".

Крім того, стало відомо, що тепер через заяви Фокіна членам української делегації в ТКГ заборонять коментувати хід переговорів.

А депутати "євросолідарності" вимагають від СБУ і ДБР   відкрити проти Фокіна справу за статтею про держзраді.

Фокін також раніше заявляв, що на окупованій території Донбасу можна сформувати міжнародний тимчасовий уряд під егідою ООН для проведення там місцевих виборів.

І ще він розповів, що   конфлікт в Донбасі почався через мовне питання, а нинішній "мовний закон" суперечить Конституції.

Також Фокін вважає, що   для припинення війни в Донбасі   слід "оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще - всього Донбасу". Його слова викликали великий резонанс і засудження з боку патріотично налаштованих українців.

Фокін заявив, що «реакцією на слова задоволений», але зазначає, що цитував тільки положення Мінських домовленостей.

Також Фокін вважає, що представники влади критикують його, оскільки   мають зв'язок з «попередниками». І додав, що це означає, що «в провладних структурах є заслані козачки».