UA / RU
Підтримати ZN.ua

ТКГ обговорила посилення «режиму тиші» на Донбасі, але єдиного розуміння досягти не вдалося

Також у Тристоронній контактній групі обговорили можливий обмін утримуваними особами та відкриття двох нових пунктів пропуску.

Тристороння контактна група обговорила посилення припинення вогню на Донбасі, повідомив спецпредставник чинного голови ОБСЄ в Україні та у ТКГ посол Мікко Кіннунен. Проте, за його словами, єдиного розуміння не вдалося досягти.

«У центрі уваги сьогоднішньої зустрічі була ситуація у сфері безпеки. Відбулися тривалі дискусії щодо необхідності забезпечити дотримання угоди про припинення вогню від 22 липня 2020 року. Існує загальне розуміння того, що довгострокове припинення вогню є пріоритетом. Запрошую учасників до подальшої конструктивної роботи», - процитували Кіннунена у пресслужбі ОБСЄ.

За даними СММ ОБСЄ, протягом останніх двох тижнів кількість порушень режиму припинення вогню зменшилася у порівнянні з попередніми 14 днями. Але попри це, як зазначив Кіннунен, ситуація з безпекою вздовж лінії зіткнення, як і раніше, викликає занепокоєння через значну активізацію бойових дій.

«Місія продовжує повідомляти про спостереження за БПЛА, що не стосуються СММ, вздовж лінії зіткнення, а свобода пересування Місії піддається ще більш суттєвим обмеженням, особливо в окремих районах Луганської області України (ОРЛО). Учасники Робочої групи з безпеки докладно обговорили тему посилення режиму припинення вогню, проте не досягли єдиного розуміння», – додав Кіннунен.

Він також додав, що політична підгрупа ТКГ конструктивно обговорила питання щодо розробки єдиного Плану дій щодо імплементації Мінських угод.

Учасники гуманітарної підгрупи обговорили питання осіб, яких утримують через збройний конфлікт на Донбасі. Також члени підгрупи поговорили про можливе відкриття двох нових пунктів пропуску через лінію зіткнення у Золотому та Щасті Луганської області.

«Економічна робоча група обговорила актуальні аспекти, пов'язані з водопостачанням, включаючи тарифи на оплату води, а також пенсійні виплати, мобільний зв'язок та екологічну ситуацію на Донбасі», - підсумував Кіннунен.

Читайте також: В українській делегації у ТКГ відповіли Зеленському на «прямі переговори з Росією» для припинення війни на Донбасі

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що прямої домовленості з РФ щодо обміну утримуваними особами, окрім обміну, який погоджували голова ОПУ Андрій Єрмак та заступник голови Адміністрації президента РФ Дмітрій Козак, немає. Жодні інші обміни в інших форматах не спрацювали.

Восени минулого року українська сторона у ТКГ повідомляла, що обмін утримуваними особами між Росією та Україною мав відбутися до кінця 2020 року. Проте росЗМІ, посилаючись на власні джерела, писали, що Росія відмовляється від цієї домовленості. Станом на грудень 2021 обмін так і не відбувся.

Обмін утримуваними особами блокують представники ОРДЛО, які вимагають від України дозволу на проведення виборів на окупованих територіях Донбасу.