UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тітка Тимошенко назвала можливу дату звільнення екс-прем'єра

За словами тітки екс-прем'єра Антоніни Ульяхіної, якщо Тимошенко помилують або амністують, то вона одразу поїде на лікування до Німеччини, взявши з собою мати.

Рідна тітка екс-прем'єра України Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна вважає, що її племінниця може бути звільнена 17-18 листопада.

"Дотягнуть до останнього... 17-18 листопада Юлію Володимирівну можуть випустити", - цитує Ульяхину "Інтерфакс-Україна".

За її словами, якщо Тимошенко помилують або амністують, то вона стане "вільною людиною" і одразу поїде на лікування до Німеччини.

Вона не виключила, що Тимошенко візьме з собою на лікування і маму, яка "лежить з дня арешту дочки".

"У мами Юлії Володимирівни проблеми з хребтом, віднімаються ноги. Вона в Дніпропетровську. Наші лікарі надають необхідну допомогу, розписано лікування. Але якщо Юля буде вільна і буде їхати на лікування за кордон, то й маму вона візьме з собою", - повідомила Вона.

Нагадаємо, Європа не раз заявляла, що без звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко асоціація Україна-ЄС неможлива.

Угоду між Україною та ЄС очікується підписати на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада. Однак для успішного підписання договору Брюссель висуває ряд вимог - припинення політичних переслідувань опозиції та проведення ряду реформ.

Як відомо, 4 жовтня екс-голова Європейського парламенту Пет Кокс і колишній Президент Польщі Олександр Кваснєвський звернулися до президента України Віктора Януковича з клопотанням про помилування Юлії Тимошенко. Тимошенко у свою чергу заявила, що місія Європарламенту передала їй офіційну пропозицію про можливий виїзд до Німеччини для лікування. Екс-прем'єр-міністр України публічно прийняла цю пропозицію, враховуючи важливість для України підписання угоди з ЄС про асоціацію.

7 жовтня лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що в нинішніх умовах вважає неможливою відправку на лікування за кордон екс-прем'єра Юлію Тимошенко, оскільки для цього необхідно змінити законодавство.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. 9 травня 2012 року Тимошенко перевели з колонії в Центральну клінічну лікарню №5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте"(Берлін).

Водночас, українська влада розглядає як найбільш прийнятний варіант законодавчого закріплення для засуджених (в тому числі Юлії Тимошенко) право на "канікули для проходження лікування за кордоном" під судові гарантії повернення для продовження відбування покарання.

Комісія з питань помилування при президенті України не розглядала на засіданні 24 жовтня клопотання місії ЄП про помилування Тимошенко. !zn

Читайте також:

Кличко поділився "поганими передчуттями" щодо звільнення Тимошенко

Юристи Кличко підготували законопроект, про амністію Тимошенко

Тимошенко згодна прийняти будь-які пропозиції місії Кокса-Кваснєвського заради євроінтеграції України