UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тарасюк стурбований становищем українців у Росії

Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк занепокоєний становищем українців у Росії. Про це він заявив в суботу, 5 лютого, у Національному культурному центрі України в Москві під час зустрічі з українською діаспорою.

«Мені боляче, що російська влада так ставиться до українців Росії», - сказав він.
«Мене турбує сам факт того, що ніби в Україні існує влада, яка називає відносини з Росією дружніми, формалізованими, яка готова поділитись не лише національними інтересами і багатствами України, а й повністю підняти «лапки». Виникає питання, чому саме зараз російська влада розпускає ФНКА? Чому саме зараз ідуть нападки на ОУР? Чому ідуть нападки на Бібліотеку української літератури?», - Зазначив Тарасюк.
Тарасюк звернув увагу на гоніння на українські церкви в Росії. «Чи хтось з вас може згадати випадки, що українська влада чинить супротив московському патріархату в Україні?», - Зазначив він.
Коментуючи звинувачення ОУР у політичній діяльності, Тарасюк заявив, що якщо «такими мірками підходити до половини російських організацій в Україні, то їх всіх треба закрити».
«Тому що вони усі втручаються у внутрішні справи, вони порушують Конституцію, українське законодавство. Вони вирішують, яка територія України має бути без НАТО і чи проводити військові навчання. Вони фактично підривають територіальну цілісність України, закликаючи до передачі Криму РФ. Так що, за цю діяльність українська влада має їм ордени видавати?», - Сказав він.
На переконання Тарасюка, українська влада в усі часи толерантно ставилася до російських організацій і навіть у нинішніх умовах він не закликає діяти «дзеркально».
«Але я думаю, що правильно буде, щоб ми закликали поважати права українців Росії, тим більше що це прописано в законах РФ і є їх зобов'язанням», - сказав він.
Нагадаємо, що 27 січня Верховний суд Росії ухвалив остаточне рішення про ліквідацію Федеральної національно-культурної автономії українців Росії. Міністерство юстиції РФ домагалося розпуску цієї організації у зв'язку з «виявленням порушень в господарській діяльності». Крім того, позов Мін'юсту базувався на скарзі активіста фонду «Батьківщина» Миколи Журавльова, який заявляв, що ФНКА УР «веде політичну діяльність, прославляє бандерівців і виливає негатив на Росію».
31 січня Верховний суд РФ за заявою Міністерства юстиції Росії призупинив провадження щодо ліквідації Об'єднання українців Росії (ОУР).
За матеріалами УНІАН