UA / RU
Підтримати ZN.ua

Таран заявив про готовність України збільшити національний внесок в операції під проводом НАТО

Україна розвиває практичне співробітництво в рамках Програми розширених можливостей НАТО.

Збройні сили України заявили про готовність збільшити національні внески в операції НАТО і залучатися до планування операцій Альянсу з врегулювання криз на ранніх етапах. Про це повідомив міністр оборони України Андрій Таран у четвер, 3 грудня, передає "Інтерфакс-Україна".

Відзначається, що Україна розвиває практичне співробітництво в рамках Програми розширених можливостей НАТО (EOP), прагне збільшити свій внесок в діяльність НАТО та досягти максимального рівня сумісності, а також забезпечити кращі можливості для досягнення спільних з НАТО цілей.

За словами Тарана, Україна першою серед країн-партнерів НАТО приєдналися до Сил реагування НАТО (NRF), а ще з 2010 року підрозділи ЗСУ чергують в Силах реагування НАТО.

Крім того, Україна задекларувала оперативно-тактичну групу спеціального призначення і один транспортний літак Іл-76 в NRF-+2021.

Таран підкреслив, що Україна є і буде надійним партнером Альянсу, який бере участь в операціях під проводом НАТО в Косово та Афганістані навіть в умовах російської агресії.

Міністр оборони нагадав, що в 2021 році Військово-морські сили України планують приєднатися до операції "Морський охоронець" в Середземному морі двома патрульними катерами типу "Island", а в 2023 році залучити до участі в операції фрегат "Гетьман Сагайдачний".

Читайте також: Таран сподівається на надання Україні ПДЧ на саміті НАТО в 2021 році

Раніше повідомлялося, що Україна сподівається на збільшення кількості навчань НАТО на своїй території, а також хоче отримати більше взаємодії з Альянсом.

Міністр оборони України Андрій Таран висловив надію на те, що Україна отримає ПДЧ на наступному саміті Альянсу в 2021 році.

Детальніше про те, яка наступна «станція» буде після приєднання України до програми НАТО «Партнерство посилених можливостей», читайте в статті Олени Гетьманчук «Євроатлантичний трек».