UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генерал-майор ЗСУ: Тактика Росії на другому етапі — Перша світова війна, без жодного перебільшення

Як наслідок — війська агресора були остаточно виснажені, а їхній наступальний потенціал вичерпаний.

Другий етап війни проводився агресором відповідно до його сталого погляду на війну і згідно з вимогами російських керівних військових документів. Про це у своєму матеріалі для ZN.UA "Чекаєте на потужну вогневу підготовку та контрнаступ? Цього не буде. Все вже почалось" пише генерал-майор ЗСУ, керівник ГО "Аналітичний центр вивчення і протидії гібридним загрозам" Сергій Савченко

"Стисло й трохи примітивно їх суть можна описати так: створення переваги зосередженням сил на певному напрямку, нанесення противнику вогневого ураження, використання його результатів шляхом нанесення удару військами. Як результат — оволодіння певною частиною території", - пояснює генерал-майор. 

В ідеалі, за мету таких дій ставиться прорив оборони противника і розвиток наступу вглибину. Але такого результату агресору в жодному випадку досягти не вдалося, зазначає Савченко. 

"Те, що демонструвала російська армія на другому етапі війни, — це не оперативне мистецтво і тактика часів Другої світової війни. Це — Перша світова війна, без жодного перебільшення. Так званий брусиловський прорив 1915 року, коли росіяни, прорвавши фронт одночасно на кількох напрямках просунулись углибину на десятки кілометрів, на тлі недолугих дій сучасної російської армії виглядає неперевершеним військовим шедевром, - коментує експерт. - І знову слід відзначити мужність та майстерність Збройних сил України. Демонструючи непохитну стійкість у боях з ворогом, який у кілька разів переважав українські війська в силах, завдаючи йому тяжких втрат, вони майстерно виходили з-під загрози оточення тільки тоді, коли така загроза сягала критичної межі.

Як наслідок — війська агресора були остаточно виснажені, а їхній наступальний потенціал вичерпаний. Противник зупинився, не виконавши завдання вийти на кордони Луганської та Донецької областей. Як кажуть, бобік здох". 

Таким чином, на другому етапі війни російські наступальні дії були побудовані на принципах, притаманних військовому мистецтву щонайкраще середини минулого століття, підсумовує Савченко. 

Читайте також: Росіяни мали гарантії, що протидії окупантам не буде і Київ здадуть без організованого спротиву — експерт

Більше статей Сергія Савченка читайте за посиланням