UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд закрив справу про конфлікт інтересів при призначенні Денісової омбудсменом

У її діях судді не знайшли події і складу адмінправопорушення.

Печерський районний суд Києва закрив справу про конфлікту інтересів під час голосування у парламенті за призначення на посаду уповноваженої Верховної Ради з прав людини народного депутата Людмили Денісової. Відповідна інформація міститься у постанові суду. Судді не знайшли у діях Денісової події та складу адміністративного правопорушення.

"Суд постановив: провадження у справі про адміністративне правопорушення за ч.1 ст.172-7 КУпАП - закрити у зв'язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення", - йдеться у постанові.

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) встановило, що Денісова як народний депутат, тобто особа, уповноважена на виконання функцій держави, на яку поширюється дія закону "Про запобігання корупції", 15 березня вчинила дії в умовах реального конфлікту інтересів. Вона безпосередньо брала участь в обговоренні та голосуванні щодо свого призначення на посаду омбудсмена, чим порушила вимоги законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

"Зі стенограми пленарного засідання від 15.03.2018, а також з відеоматеріалу, розміщеного на офіційному веб-сайті Верховної Ради України достеменно вбачається, що ОСОБА_2 (депутат Денісова - ред.) під час безпосередньої участі в обговоренні та надалі в голосуванні на пленарному засіданні 8 сесії VIII скликання Верховної Ради України стосовно призначення її на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не вжила заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів", - йдеться у постанові суду.

Попри це, судді наголошують на тому, що відповідно до норм Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), наявність певних пільг, які дає перебування на посаді омбудсмена, не може вважатися ознакою реального конфлікту інтересів, оскільки суперечить природі цих пільг та є гарантією незалежності діяльності уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Читайте також: Депутати вимагають від КСУ скасувати призначення Денісової омбудсменом

Уповноваженою Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову було призначено 15 березня. У 2007-2010 роках вона обіймала посаду міністра праці та соціальної політики в уряді Юлії Тимошенко. З лютого по грудень 2014 року - міністр соціальної політики в уряді Арсенія Яценюка. У 2014 році пройшла до парламенту за списком партії "Народний фронт".

Детальніше про те, що не так з омбудсменом і процедурою його призначення, читайте у матеріалі Михайла Каменєва "Неналежно уповноважений з прав людини" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".