UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд заборонив Соціалістичну партію України

Рішення про заборону Соціалістичної партії може бути оскаржене у Верховному Суді.

Восьмий апеляційний суд Львова заборонив Соціалістичну партію України, інформує рух "Чесно".

Майно партії та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, буде передане державі.  Рішення про заборону Соціалістичної партії може бути оскаржене у Верховному Суді.

"Доводи СБУ та Мін’юсту проти СПУ полягали в антиукраїнській і проросійській діяльності та висловлюваннях останніх трьох керівників партії, передовсім — Іллі Киви. Зокрема згадувалося про привітання Кивою Владіміра Путіна з днем народження, ідеалізування його діяльність, а також про справу щодо державної зради Киви", - наголосив аналітик Руху "Чесно" Ігор Фещенко.

За інформацією СБУ, хоч Кива з 2019 року не є офіційним керівником партії, він і надалі здійснює вплив на неї.

На сайті партії публікації подавалися про входження Киви до ОПЗЖ  як делегування від СПУ.

Згідно із матеріалами справи, станом на зараз Соціалістичну партію України очолює Віктор Заїка — директор іменного благодійного фонду Іллі Киви “Визволення”.

Окрім цього, очолювана Кивою організація “Всеукраїнський рух по боротьбі з фашизмом “Патріоти за життя”, як і його благодійний фонд, зареєстровані за тією ж адресою, що й Соціалістична партія України. 

"Крім цього, як аргументи за заборону наводилася антиукраїнська діяльність окремих керівників осередків СПУ, зокрема Олександра Онищенка. Він очолює Київський міський осередок партії, а також висувався від неї на виборах народних депутатів у 2019 році", - йдеться в повідомленні.

Соціалістична партія – одна із найстаріших політичних сил незалежної України.  Від заснування у 1991 році і до 2010-го її очолював Олександр Мороз. 

Олександр Мороз залишив головування в партії, а згодом заснував свій політпроєкт “Соціалістична партія Олександра Мороза”.  Під час Революції Гідності головою партії був обраний тогочасний народний депутат від “Партії регіонів” Микола Рудьковський.

А з 2017 року партію очолював колишній народний депутат  та державний зрадник Ілля Кива.

Це вже сьома заборонена проросійська політична партія в Україні. За останній тиждень суд уже заборонив партії “Опозиційний блок”, “Соціалісти”, “Справедливості та розвитку”, “Наші”, “Держава” та “Блок Володимира Сальдо”.

Нагадаємо, 20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупинено діяльність 11 політичних партій.